Varsóban lesz A martfűi rém premierje


Az október eleji 32. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be Sopsits Árpád új filmjét, A martfűi rémet. Nem ez lesz az egyetlen magyar film a lengyel fesztivál műsorában.

Sopsits Árpád valós eseményekre alapozva forgatta le A martfűi rém című filmjét: a címszereplő egy Kovács Péter nevű sorozatgyilkos, aki 1957 és 1967 között legalább hat nőt támadott meg – áldozatai közül csak ketten élték túl a fejükre mért kalapácsütéseket. Az általa elkövetett bűntettekhez kötődik a korabeli magyar bűnüldözés egyik legnagyobb szakmai hibája, egy ártatlan személy elítélése is.

Sopsits Árpád: A martfűi rém

„A történet minél hitelesebb megvalósításához, komoly felkészülés előzte meg a forgatókönyvet: levéltárakat és könyvtárakat látogatott meg a rendező, átolvasott 50 éves bírósági jegyzőkönyveket, emellett szinte csak valódi helyszíneken forgatta le a történetet” – írja a film hátteréről a Filmhu. A pszichothrillert a versói fesztivál versenyprogramjában vetítik.

A martfűi rémen kívül két nagyjátékfilm és egy rövidfilm is műsorra kerül Varsóban. Fliegauf Bence Liliom ösvénye a Különleges vetítések közé, Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje pedig a Felfedezések szekcióba került be. Simonyi Balázs Indián című kisjátékfilmje a nemzetközi rövidek között versenyez. A történet a 80-as években játszódik, egy kamaszfiúról szól, aki egy úttörőtáborban keresi a helyét, miközben a valóság elől menedéket nyújtó ábrándvilágában indiánnak képzeli magát.Kapcsolódó