Oroszország Eurázsiai Oscar-díjkiosztót tervez


Oroszországban egy új filmdíj alapítását tervezik, az „Eurázsiai Oscart” évente adnák át, de egy prominens orosz filmes szerint nem szánják a hollywoodi Oscar-ceremónia riválisának – osztotta meg értesülését a The Hollywood Reporter.

„Eurázsia egy nagy része a világnak, amely több figyelmet érdemelne, mint amely jelenleg ráirányul” – mondta el Nyikita Mihalkov Oscar-díjas orosz filmrendező. Mihalkov, aki az orosz filmművészek szövetségének elnöke, emellett a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál vezetője, a díjjal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nem szánják a hollywoodi Oscarok versenytársának.

A rendező az Oroszország által két éve annektált Krím-félszigeten először megrendezett Eurázsiai Híd elnevezésű filmfesztiválon beszélt arról, hogy a fesztivál megfelelő rendezvény lenne az Eurázsiai Oscar-díjkiosztó számára.

A jelentős orosz filmfesztiválok állami támogatásból működnek, és várhatóan az Eurázsiai Oscarokat is az állam finanszírozza majd.

Mihalkov kifejtette, hogy például a koreai, indiai vagy pakisztáni filmek is versenyezhetnének az új díjért. A rendező szerint a komoly politikai és társadalmi problémákkal küzdő országokban erősebb filmek születnek.

Mihalkov, aki az 1995-ös, Csalóka napfény című filmjéért kapta a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját, régóta panaszkodik arra, hogy az orosz filmekkel igazságtalanul bánik az amerikai filmakadémia. Bár a rendező arról beszélt, hogy az új díj alapításával „nem akarnak Hollywooddal konkurálni”, Oroszországban éppen arról folyik a vita, hogy az orosz filmek javára visszaszorítsák a hollywoodi filmek forgalmazását.

Emellett októberben adják át először Oroszországban a hollywoodi Golden Globe-díjak helyi verzióját – emlékeztetett a THR.com.

(MTI)Kapcsolódó