Egyre több magyar filmes tiltakozik a Kút cenzúrázása ellen


A Kálomista Gábornak címzett nyílt levél aláíróinak száma meghaladta a 210-et.

Tiltakoznak a magyar filmesek a Kút című film egy jelenetének eltávolítása, valamint kollégáik közvetlenül az ügy után történt, „méltánytalan és embertelen” elbocsátása miatt. Az aláírók között rendezők, producerek, dokumentum- és animációs filmesek, operatőrök, hang- és maszkmesterek, öltöztetők, látványtervezők, fesztiválalapítók, vágók, forgatókönyvírók és dramaturgok – gyakorlatilag a filmszakma összes területének képviselői jelen vannak, számuk folyamatosan nő.

Alább a nyílt levél teljes szövege:

„Tisztelt Kálomista Gábor!

Mi, a magyar filmszakma különböző területein dolgozó szakemberek, mélységesen elítéljük azt és ahogy ön méltánytalanul, embertelenül megvált több filmes kollégánktól egy, a Kút című film bemutatása körül zajlott személyes ügy miatt. Etikátlannak tartjuk azt, hogy a Megafilmnél már futó vagy indulás előtt álló produkciókban kiváló szakemberek veszítették el munkájukat megalapozott indoklás nélkül.

Ezúton nyilatkozunk arról, hogy eme elfogadhatatlan, esetenként kollégáink egzisztenciáját veszélyeztető, és minden tekintetben filmszakmánktól idegen, beláthatatlanul káros magatartása miatt a jövőben nem kívánunk Megafilm-cégcsaládhoz köthető produkcióban semmilyen minőségben közreműködni.

Kérjük tehát, hogy a mi nevünkkel egészítse ki a Megafilmes feketelistát! ”

Az aláírásgyűjtést itt lehet követni. Ha valaki csatlakozni szeretne az aláírók sorához, szándékát a kalomistanyiltlevel@gmail.com-on jelezheti.Kapcsolódó