A filmtörvényt módosító sürgősségi kormányrendeletet fogadtak el Romániában


A tegnap elfogadott kormányrendelet a törvény 57 pontját módosítja, többek közt a mozikban vetített hazai produkciók arányát változtatja meg, a filmarchívumot a kulturális minisztériumnak rendeli alá, és a mozik helyzetével is részletesen foglalkozik.

Liviu Iolu kormányszóvivő a Corina Șuteu kulturális miniszterrel folytatott megbeszélésre hivatkozva állítja, hogy a filmtörvény módosítása „kulturális sürgősségi helyzet” volt, hiányában tovább mélyültek és súlyosbodtak volna a jelenlegi problémák, ami tovább rontotta volna a román filmipar nemzetközi megítélését.

A szóvivő elmondta, hogy a rendelet egy sor változást idéz elő a filmalap anyagi forrásokkal való ellátása, valamint a filmes produkciók finanszírozása terén, ugyanis a közvetlen kölcsönt gyártási és projektfejlesztési támogatással helyettesíti, illetve módosítja és átláthatóvá teszi a pályázati eljárásokat. A rendelet biztosítja ugyanakkor az európai koprodukciós előírások között szereplő kölcsönösségi kötelezettségeket, és támogatja az audiovizuális oktatást is.

A rendelet külön tételben foglalkozik az első vagy második játékfilmjüknél tartó rendezőkkel, külön a kis költségvetésű produkciókkal, és 5%-ról 10%-ra növeli a román mozikban vetítendő román filmek vagy román részvételű koprodukciók kötelező arányát.

„Egy másik sor intézkedés a nemzeti filmörökségre vonatkozik, az Országos Filmarchívumot a korábbi CNC helyett a kulturális minisztériumnak rendeli alá” – idézi a szóvivőt a Mediafax. A sürgősségi kormányrendelet egyszerűsíti az eljárást, amellyel a helyi közigazgatási intézmények átvehetik a még RADEF-tulajdonban levő mozitermeket és -kerteket.

Ami a filmek gyártását illeti, ezen túl akár 80%-os, vissza nem térítendő támogatást is lehet igényelni, és a gyártók többet nem tartoznak majd felelősséggel a CNC felé.

A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a produkciókat támogató állam semmilyen joggal nem fog rendelkezni a kész filmek fölött – írja a Mediafax.

A projekt egyelőre nem kapta meg az Országos Filmközpont vagy a filmarchívum jóváhagyását. A miniszterasszony hangsúlyozza, hogy számtalanszor egyeztetett a rendelet kapcsán, annak ellenére, hogy a nyáron – éppen a kommunikáció hiányára hivatkozva – 58 filmes követelte a lemondását.Kapcsolódó