A montázsra összpontosít a 3. Uránia Filmnapok A montázsra összpontosít a 3. Uránia Filmnapok

A montázsra összpontosít a 3. Uránia Filmnapok

Szerdán kezdődik, vasárnapig tart az Uránia Nemzeti Filmszínház fesztiváljának negyedik kiadása. A filmtörténeti válogatás a montázs fogalmára összpontosít.

„A montázs a filmművészet lényege. A legsajátosabb filmes kifejezőeszköz. Filmesztétikák központi kategóriája. A montázsról mint a filmes folyamatszervezés és jelentésképzés elvéről egy évszázada értekeznek az esztéták, a filmtudósok és maguk a filmesek. Mégis, talán ez az a filmes kategória, amely a legtöbb titkot rejti, a legmegragadhatatlanabb a filmszerető közönség számára is” – vallják a szervezők.

Az Uránia negyedik alkalommal jelentkező filmfesztiválja a korai némafilmektől Eisenstein, Sergio Leone, Ingmar Bergman klasszikusain át Pálfi György Final Cutjáig a filmtörténet ritkán látható gyöngyszemeiből nyújt válogatást. A programból a magyar filmkincsek sem hiányozhatlank: látható lesz Fábri Zoltán, Makk Károly, Jancsó Miklós és Kovásznai György egy-egy klasszikusa is.

A nyitó előadáson, február 1-jén, 18:45-kor az Uránia 120 éves fennállására is emlékeznek: a Final Cut előtt a filmtörténet első mozielőadásának Lumière-tekercsei peregnek a vásznon.

A megnyitó regisztrációval látogatható, a többi vetítésre a jegyár 1400 forint, kedvezménnyel – diákok, nyugdíjasok és pedagógusok, valamint az egyszerre legalább öt jegyet váltók számára – 1000 forint. Az öt jegyes kedvezmény online vásárláskor is, a többi csak a pénztárban érvényesíthető.

A 4. Uránia Filmnapok idején az Uránia emeletén a Zikk - Zakk Műhely kiállítása, a Műhely diákjai által készített zoetrópok és vekker-applikációk tekinthetők meg ingyenesen.

A filmnapok keretében Akosh S. (Szelevényi Ákos) is fellép. A február 3-án 21:30-kor kezdődő, A zene szava című improvizatív est központi magját a kortárs költészet és a kortárs szabad zene közti lehetséges kapcsolatok, illetve az est folyamán megszólaltatott különleges hangszerpark képezik. Közreműködnek a fiatal magyar generáció kimagasló alakjai: Porteleki Áron , Ajtai Péter, Miklós Szilveszter és nem utolsó sorban Závada Péter költő.


Az esemény a Facebookon

A részletes program az Uránia honlapján

Részletek a koncertről

Részletek a kiállításról

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat