A Testről és lélekről lesz a filmhét nyitófilmje


Bő egy héttel a berlini világpremier után, február 26-án, vasárnap Enyedi Ildikó új filmje nyitja a 3. Magyar Filmhét vetítéssorozatát az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A fesztiválon idén a nevezett alkotások közül a filmakadémia tagjaitól legtöbb szavazatot kapott öt-öt filmalkotás versenyez 23 kategóriában. A rendezvénysorozat nyitófilmje a Testről és lélekről című filmdráma lesz, amelyet a Berlinale nézői és a nemzetközi kritikusok egyaránt pozitívan fogadtak. (Kritikánk a filmről itt.)

A filmes mustrán megemlékeznek majd a 100 éve született Fábri Zoltánról is. A magyar filmtörténet egyik legnagyobb alakja kezdetben képzőművésznek, majd színésznek készült. Első filmjét, a Vihart 1952-ben készítette, és már következő alkotásával, az 1954-ben készült Életjellel megkapta a Karlovy Vary-i fesztivál „Munkadíját”. Nagy nemzetközi ismertséget szerzett az 1956-ban elkészült Hannibál tanár úr című filmmel, de a legnagyobb sikert a Sarkadi Imre novellájából készült Körhinta hozta a számára, melyért Arany Pálmára jelölték Cannes-ban. Színészként mindössze két filmben játszott 1969-ban. Mészáros Márta Holdudvar című munkájában kisebb epizódszereplőként látjuk, Bacsó Péter Tanú című filmjében viszont Dániel Zoltán megformálásával alkotott maradandót. A háromszoros Kossuth-díjas rendezőtől az 1968-ban készült A Pál utcai fiúk című klasszikust vetítik majd a Magyar Filmhéten.

A Magyar Filmhetet a Magyar Filmakadémia Egyesület a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával rendezi meg. A szervezőkhöz idén első alkalommal az Art Mozi Egyesület is csatlakozott, így a budapesti rendezvénnyel egy időben 10 vidéki nagyvárosban – Debrecenben (Apolló mozi), Kaposváron (Szivárvány Kultúrapalota), Miskolcon (Művészetek Háza), Nyíregyházán (Krúdy Gyula Art mozi), Pécsett (Apolló mozi), Székesfehérváron (Barátság mozi), Szegeden (Belvárosi mozi), Szolnokon (Tisza mozi), Szombathelyen (Agora-Savaria Filmszínház), Szentendrén (P’art mozi) – is lesznek vetítések. Budapesten 800 Ft-ért válthatóak majd jegyek, a vidéki mozik pedig egyedi jegyáron kínálják a filmeket.Kapcsolódó