A magyar versenyfilm tarolt a Berlinalén


Enyedi Ildikó filmje elnyerte az Arany Medvét, és a független zsűrik is díjazták. Legutóbb 42 évvel ezelőtt vitte el magyar film a Berlinale fődíját. A közönségszavazáson Török Ferenc 1945 című filmje harmadik díjat nyert.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál ma esti díjátadóján a Testről és lélekről nyerte el a fődíjat. A trófeát Enyedi Ildikó, valamint a film három producere, Mécs Mónika, Mesterházy Ernő és Muhi András vette át. A rendező az elismerés átvételekor azt mondta, hogy egy annyira egyszerű filmet akartak készíteni, „mint egy pohár víz”, a munka mégis nagyon kemény volt. A legnehezebb az volt benne, hogy miként „rejtsék el” az alkotásban a film témáját, amely csak „jószívű” embereknek mutatkozik meg.

A filmet ma délután a független zsűrik is díjazták. A Testről és lélekről elnyerte a nemzetközi kritikusszövetség, a FIPRESCI díját, de az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói is a magyar versenyfilmet ítélték a legjobbnak.

Legutóbb 1975-ben kapta meg magyar film – Mészáros Márta Örökbefogadása – a Berlinale fődíját.

A fesztiválon két másik magyar alkotás is szerepelt: a Generation nevű szekcióba meghívták Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmjét, Máté Bori The Headless Appearance című kétperces absztrakt filmje pedig a fesztivállal párhuzamosan futó Kritikusok Hete válogatásába került be.

A Paul Verhoeven vezette zsűri nagydíjával Alain Gomis francia rendező Felicité (Boldogság) című, francia-belga-libanoni-német-szenegáli koprodukcióban készült alkotását tüntette ki.

A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét a Berlinalén először versenyző Aki Kaurismäki kapta Toivon tuolla puolen (A remény túloldalán) című, finn-német koprodukcióban készült munkájáért.

A legjobb női alakításért járó Ezüst Medvét a Bamui haebyun-eoseo honja (Éjszaka a parton egyedül) című dél-koreai film főszereplője, Kim Minhee kapta meg. A legjobb férfi alakítás díját a Helle Nächte (Világos éjszakák) című német-norvég versenyfilm egyik főszereplője, Georg Friedrich vehette át.

A legjobb forgatókönyv Une mujer fantastica (Egy csodálatos asszony) című spanyol filmé, Sebastian Leiló és Gonzalo Maza munkája.

A fesztivál alapítójának nevét viselő Alfred Bauer-díjjal Agnieszka Holland Pokot (Nyom) című, cseh-lengyel-német-svéd-szlovák koprodukcióban készült munkáját tüntették ki. Ezt az elismerést évről évre olyan filmek kapják meg, amelyek a mindenkori zsűri szerint új távlatokat nyitnak a filmművészetben.

A valamely alkotói területen – zene, díszlet, vágás, kosztüm vagy kameramunka – mutatott kiemelkedő teljesítményért járó Ezüst Medvét az Ana, mon amour (Szerelmem, Ana) című román film vágója, Dana Bunescu kapta.

Az idén először díjazták a legjobb dokumentumfilmet: az 50 000 eurós pénzjutalommal járó elsimerést a palesztin Raed Adoni Istiyad Ashbah (Szellemvadászat) című alkotásának ítélték oda.

A legjobb elsőfilm ugyancsak 50 000 euróval járó különdíjával Carla Simon spanyol rendezőt jutalmazták Esti 1993 (1993 nyara) című munkájáért.

A rövidfilmes zsűri fődíját, a kategória legjobbjának járó Arany Medvét Diego Costa Amarente portugál rendező érdemelte ki Cidade Pequena (Kisváros) című alkotásával.Kapcsolódó