Gopo-díjra jelölték Hatházi Andrást Gopo-díjra jelölték Hatházi Andrást

Gopo-díjra jelölték Hatházi Andrást

A kolozsvári színművészt Marian Crișan Orizont című filmjében nyújtott teljesítményéért méltatja a jelöléssel a Román Film Népszerűsítéséért Egyesület. A Saul fia legjobb európai film díjára esélyes.

A legjobb férfi főszereplő díjáért Hatházi Andráson kívül Mimi Brănescu (Sieranevada), Adrian Titieni (Bacalaureat), Bogdan Dumitrache (Dublu) és Gheorghe Visu (Câini) esélyes a díjra, a Saul fia pedig a Toni Erdmannal (r. Maren Ade), a Mocsárvidékkel (La Isla Minima, r. Alberto Rodríguez), a Kosokkal (Rams, r. Grímur Hákonarson) és az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről (A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, r. Roy Andersson) című svéd filmmel kell „megküzdenie”.

Kép az Orizont című filmből

Idén egyébként az Érettségi (Bacalaureat, r. Cristian Mungiu), a Kutyák (Câini, r. Bogdan Mirică), Două lozuri (r. Paul Negoescu), a Sebhelyes szívek (Inimi cicatrizate, r. Radu Jude) és a Sieranevada (r. Cristi Puiu) esélyes a legjobb filmnek járó Gopo-díjra.

A legtöbb jelöléssel egyébként idén Cristi Puiu és Bogdan Mirică büszkélkedhet: mindkettejük munkáját 13 – köztük a rendezői, forgatókönyvírói, operatőri és színészi – kategóriában jelölték a legrangosabb román filmdíjra.

Érdekes helyzet állt elő a legjobb női mellékszereplő kategóriában: a Sieranevada négy színésznője, Tatiana Iekel, Cătălina Moga, Ana Ciontea és Judith State, valamint A tekiri csodában (Miracolul din Tekir, r. Ruxandra Zenide) játszó Viorica Geantă maradt versenyben.

A legjobb rendező címéért Cristian Mungiu (Bacalaureat), Adrian Sitaru (Ilegitim), Cristi Puiu (Sieranevada), Bogdan Mirică (Câini) és Radu Jude (Inimi cicatrizate) „küzd meg”.

A 11 tagból álló előzsűri 88, tavaly bemutatott román filmalkotás – 21 egészestés játékfilm, 15 dokumentumfilm és 52 rövidfilm – közül válogatta ki a legjobbakat, és 500 filmes szakembert kértek fel, hogy szavazzanak a jelöltekre. A 11. Gopo-gálára március 21-én kerül sor a bukaresti Nemzeti Színházban.

A jelöltek teljes listája a Gopo-díjak honlapján.

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat