Ingyenesen nézhető magyar filmek a Nemzeti Audiovizuális Archívum internetes portálján


77 év magyar filmjeit és televízófelvételeit láthatja ingyen a közönség december 31-ig akár otthonról is a Nemzeti Audiovizuális Archívum internetes portálján.

A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) 77 filmajándék elnevezésű akciójának szándéka (mivel 77 éves az első digitalizált anyag a gyűjteményében), hogy mindenki számára könnyen elérhetővé tegyen 77 mozgóképes tartalmat. A NAVA ünnepi ajánlata egy erre a célra kialakított oldalon keresztül érhető el, ahol a gyűjtemény egyes darabjai egy, a felhasználóknak megszokott – például a Youtube-ra emlékeztető – Adobe Flash alapú lejátszóval akár teljes képernyőn is megtekinthetőek.

Azoknak szól ez az ajánlat, akik szeretik a régi magyar filmeket, híradókat, meséket, televíziós műsorokat, és ezeket szívesen megnéznék otthon, esetleg családjukkal, barátaikkal is szeretnék megosztani. Sok más között olyan népszerű klasszikusokat tekinthetőek meg, mint a Valahol Európában, a Szinbád, az Isten hozta, őrnagy úr! vagy A kis Valentino, de találunk emellett olyan filmkülönlegességeket is, amelyek máshol (sem az Odeon-tékákban, sem a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár videógyűjteményében) nem hozzáférhetőek. Ilyen például Keleti Márton Komédia a tetőn című filmje 1969-ből Latinovits Zoltán, Páger Antal és Ruttkai Éva szereplésével, vagy Böszörményi Géza Madárkák című szatírája.

A NAVA kampányának célja elsősorban az, hogy felhívja a közönség figyelmét a tevékenységére, és felmérje az érdeklődést az archívumi anyagok iránt. A NAVA közel három éve azért indult el, hogy az országos földfelszíni terjesztésű televíziók (m1, m2, Duna Tv, RTL Klub, TV2) és a közszolgálati rádiók (Kossuth, Petőfi, Bartók) magyar gyártású, illetve magyar vonatkozású műsorait „kötelespéldányként” archívumában gyűjtse és közzétegye.

Az archívum katalógusa az internetfelhasználók számára korlátozás nélkül elérhető és kereshető. A teljes műsorok megtekintése azonban szerzői jogi okokból csak zárt hálózaton, az úgynevezett NAVA-pontokon lehetséges. NAVA-ponttá magyarországi könyvtárak, oktatási intézmények, muzeális intézmények, levéltárak, valamint kép- és hangarchívumok válhatnak.

A NAVA a gyűjteményéhez való otthoni hozzáférés érdekében 2009-ben új, fizetős szolgáltatást indít el. A december 31-ig tartó tesztidőszak alatt a felhasználók a regisztráció után még ingyenesen – a NAVA-pontokon kívül – tekinthetnek meg kiemelkedő magyar játékfilmeket, valamint a Duna Tv és a TV2 egyes műsorait.

A tesztidőszak után, 2009. január 1-jétől a szabadon hozzáférhető műsorok egy része továbbra is ingyenes marad.


Kapcsolódó