Magyar filmek a TIFF-en


Öt nagyjátékfilm, két dokumentumfilm és egy Oscar-díjas kisjátékfilm – színvonalas magyar filmes válogatás lesz idén is a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon.

Vranik Roland menekültdrámába oltott szerelmi története, Az állampolgár, Hajdu Szabolcs független, Ernelláék Farkaséknál című legutóbbi munkája, Sopsits Árpád felkavaró, sorozatgyilkosos pszichothrillere, A martfűi rém, valamint Gigor Attila második egészestés alkotása, a Kút várja a 16. TIFF magyar napjának nézőit.

Idén két dokumentumfilm – Varga Ágota: Vasgyökerek; Bereczki Csaba: Soul Exodus – is került a válogatásba. Előbbi portréfilm egy egykor disszidált, most hazatérő orvosról, aki titkosszolgálati megfigyelésének tényeivel szembesül, utóbbiban egy klezmer zenét játszó együttes keresi gyökereit Kanadától Moldováig.

Kétségtelenül Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, érzékeny és elbűvölő filmjét Arany Medvével díjazták idén tavasszal Berlinben – a film Kolozsvári bemutatója fogja megkoronázni a magyar napot, de idén egy Oscar-díjas kisjátékfilm is műsorra kerülhetett: Deák Kristóf Mindenkijét másodszor lehet nagyvásznon megnézni Kolozsváron.

A szervezők több alkotó jelenlétére is számítanak. A fesztiválra eljön Enyedi Ildikó és a filmje főszerepét alakító Borbély Alexandra, Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya, Gigor Attila, Vranik Roland, Bereczki Csaba és Varga Ágota.

A TIFF magyar napjának kurátora a Fimtett.Kapcsolódó