Törvényes jogdíjukat kérik a filmvágók és a hangmesterek


A Magyar Filmakadémia éves közgyűlésének egyik napirendi pontja a filmvágók és a hangmesterek szerzői jogigénye volt; az akadémia vállalta, hogy minden szakmai és jogi fórumon elősegíti ennek mielőbbi érvényre juttatását.

Az állásfoglalást Zányi Tamás, a filmakadémia hangmérnök/hangmester szekciójának vezetője terjesztette elő. „A szerzői jogi törvény kimondja, hogy a filmalkotások szerzője a forgatókönyvíró, rendező és zeneszerző, továbbá mindazok, akik egyéni és alkotó módon működtek közre. Ez a jog elméleti része, a gyakorlati pedig az, hogy idáig a jogkezelést végző Filmjus önkényes módon kizárta a vágókat és hangmestereket. Ezt a jogi gyakorlatot szeretnénk megvaltoztatni” – foglalta össze kérdésünkre Zányi. A Filmjus felosztási szabályzata ugyanis a filmalkotás szerzőiként csak a rendezőt, a filmírót, az operatőrt, illetve díszlet- és jelmeztervezőt ismeri el, következésképpen csak nekik is fizet részesedést.

Az erre vonatkozó szabályozás Európa-szerte igen változatos. Németországban például „szerzői jog védi a hangfelvételt és külön a hangi utómunkát. Csehországban a sound designer-ek munkája Royalty védelemben részesül. Franciaországban viszont az operatőr sem tartozik a szerzői jogi védelem alá” – olvasható az állásfoglalásban. Az Egyesült Államokban ezzel szemben teljesen más jellegű szabályozás működik, itt szakmai szakszervezetek egyeznek meg a stúdiókkal a filmek után fizetett részesedésről, külön említik például a „hangi manipulációt”, mint szerzői jogi tényállást.

A hangmesterek és a vágók javaslata nem a törvény módosítására vonatkozik, hiszen jogigénylésük jelenleg is törvényes alapokon nyugszik. Szerintük a Filmjusszal kell megegyezni kategóriarendszerének módosításáról, és a „filmvágók és hangmesterek munkájának szerzői elismeréséről”. Enélkül csak az egyedi esetek peres megoldását látják lehetségesnek.

A filmakadémia idei éves közgyűlésén egyhangúan elfogadta az állásfoglalást és vállalta, hogy minden szakmai és jogi fórumon elősegíti ennek mielőbbi érvényre juttatását.


Kapcsolódó