Nem születhet újjá a filmtörvény Romániában


Klaus Johannis román államfő kihirdette a filmtörvényt módosító kormányrendeletet hatálytalanító kormányhatározatot, amely ellen több mint 450 filmkészítő tiltakozott nemrég egy hozzá intézett nyílt levélben.

Június elején több mint 450 filmes, színész, kritikus és szakmabeli írt alá egy levelet, amelyben arra kérték az államelnököt, hogy ne fogadja el, hanem küldje vissza „valódi vitára” a parlamentbe azt a határozatot, amely május végén hatálytalanította a 2016/91-es, a filmtörvényt módosító, sürgősségi kormányrendeletet. Ez tavaly novemberben lépett hatályba, miután a Dacian Cioloş vezette szakértői kormány, mandátuma utolsó száz méterén elfogadta.

A sürgősségi kormányrendelet átalakította volna a teljes filmtámogatási rendszert, és többek közt újjáélesztette volna a filmarchívumot is. Bővítette volna többek közt a filmalap anyagi forrásait, valamint a filmgyártásra szánt költségvetést, ugyanis a közvetlen kölcsönt gyártási és projektfejlesztési támogatással helyettesítette, illetve módosította és átláthatóvá tette a pályázati eljárásokat, illetve lehetővé tette olyan projektek finanszírozását, amelyek a fogyatékkal élő nézők számára is lehetővé teszik a vetítéseken való részvételt. Akár 80%-os, vissza nem térítendő gyártási támogatás igénylését tette lehetővé, és megszüntette a gyártók felelősségét a CNC felé. Biztosította az európai koprodukciós előírások között szereplő kölcsönösségi kötelezettségeket, és támogatta az audiovizuális oktatást is. A rendelet külön tételben foglalkozott az első vagy második játékfilmjüknél tartó rendezőkkel, külön a kis költségvetésű produkciókkal, és 5%-ról 10%-ra növelte a román mozikban vetítendő román filmek vagy román részvételű koprodukciók kötelező arányát. Egyszerűsítette az eljárást, amellyel a helyi közigazgatási intézmények átvehetik a még RADEF-tulajdonban levő mozitermeket és -kerteket.

A sürgősségi kormányrendelet ellenzői többek közt azzal érveltek, hogy a rendelet közvetlenül a kulturális minisztériumnak rendelné alá a filmarchívumot, amely eddig a CNC irányítása alatt működött, és attól tartottak, hogy emiatt a régi román filmek forgalmazása hosszú időre le fog állni.

A filmtörvény gyökeres átalakítását szorgalmazó sürgősségi kormányrendeletet a képviselőház május végén hatálytalanította.Kapcsolódó