Kezdődik a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál Kezdődik a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Kezdődik a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Retrospektív vetítések, kiállítások, könyvbemutatók, konferencia, workshop, fényfestés és koncert is szerepel a 27 ország mintegy 400 filmjét felvonultató, vasárnapig tartó 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) programjai között.

A filmfesztivál magyar versenyprogramjában 36 rövidfilm, 25 televíziós sorozatepizód, 22 diákfilm és 33 alkalmazott animáció szerepel.

A KAFF-fal párhuzamosan futó 10. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztiválon az európai egészestés animációk, tévéspeciálok mellett idén először a tévésorozatok is megmérettetnek. Az egészestés animációs versenyprogramba az előzsűri 7, köztük három, itthon korábban már bemutatott, Oscar-díjra jelölt filmet választott. A kibővült európai versenyprogram további két kategóriájába nevezett televíziós produkciókból 7 tévéspeciál és 22 tévésorozat került be a megmérettetésbe.

A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díszvendége ezúttal Ausztrália lesz, így a magyar és az európai versenyprogram mellett 38 ausztrál animációt is műsorra tűznek.

A KAFF retrospektív vetítésekkel tiszteleg az orosz Fjodor Hitruk, a cseh Jirí Brdecka, valamint Dargay Attila, Szabó Szabolcs, Foky Ottó, Csermák Tibor, Gyulai Líviusz és Szoboszlay Péter előtt.

A reformáció 500. évfordulójára emlékezve bemutatják Richly Zsolt Luther Márton életéről szóló rajzfilmsorozatának öt epizódját, amelyből a Ráday Múzeumban kiállítás is nyílik. Richly Zsolt alkotása Luther karizmatikus személyiségének megvilágításával az életét is elmeséli, hátterében vizuális eszközökkel bemutatva a 16. század korát, annak szellemi életét, anyagi kultúráját is, mégpedig úgy, hogy a teológiát és kortörténetet egyaránt élvezhetően tárja a néző elé.

A fesztivál ideje alatt Gyulai Líviusz, Homolya Gábor és Ulrich Gábor tárlatait is megnézhetik az érdeklődők.

A nagyközönség számára a főtéren idén is lesznek esti vetítések. Dargay Attila tiszteletére lesz látható a Vuk, a Kodály-évfordulóra tekintettel pedig egy klasszikus, a Háry János is szerepel a programban. Ezt követi a külföldi koprodukcióban készült, Oscar-díjra jelölt A vörös teknős, amelynek rendezője, Michael Dudok de Wit is Kecskemétre látogat.

A 13. KAFF-on mutatják be Varga Zoltán A magyar animációs film című kötetét, Giannalberto Bendazzi Animáció: Az animációs film világtörténete című könyvét, Kollarik Tamás és Fülöp József Animációs körképét, Varga Balázs és Kollarik Tamás Mozgókép és paragrafusok című kötetét, valamint Orosz István A Szent Rinocérosz gyermekei című albumát is.

A szakmai programok keretében ismét megrendezik a Mozgóképkultúra a kistelepüléseken – KönyvtárMozi konferenciát, melyen az elmúlt két év eredményeit értékelik a program létrehozói és fenntartói.

A fesztiválhoz kapcsolódva idén ötödik alkalommal tartják meg a nem professzionális animációsfilm-készítők versenyét, a SZAFT-ot. A három kategóriában nevezett alkotásokat szakmai zsűri bírálja el.

A programok között szerepel még Alexander Juhasz, A kis herceg látvány- és figuratervezőjének workshopja, a Kaláka együttes koncertje, valamint Demeter Lóránt és Nagy Gábor fényfestők, multimédia művészek különleges produkciója. Kodály Zoltán 150. Genfi zsoltár és Esti dal műveit illusztrálják a kecskeméti evangélikus templom homlokzatára vetített animációval.

(mti)

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat