Brazilok a romániai mozikban


Újra magyar mozifilm került romániai forgalmazásba: M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor Brazilok című vígjátékát péntektől, október 13-ától lehet megnézni kilenc romániai városban.

A nemrég a 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle zárófilmjeként bemutatkozott alkotás október 13-án, holnap debütál Sepsiszentgyörgyön, Brassóban, Temesváron, Nagybányán, Konstancán, Piteștien, Botoșaniban, Brăilán és Craiován.

A hétvégén Csíkszeredában, a nemrég felújított Csíki Moziban is újra lehet majd nézni a filmet, amelyet a Filmszereda szerencsés nézői már láthattak.

Hétfőn Kolozsváron, a Győzelem (Victoria) Moziban kezdik vetíteni.

A marosvásárhelyi közönség először az AlterNative Nemzetközi Filmfesztivál keretében – november 8-án, szerdán – láthatja, majd a vetítések a főtéri Művész Moziban folytatódnak.

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban november 4-én, szombat este  7 órakor kezdődik a vetítés.

Szintén november elején a A Brazilok eljut a székelyudvarhelyi közönséghez, a fővárosban pedig a 11. Bukaresti Magyar Filmhét keretében, a november 12-én kezdődő rendezvény zárónapján, 19-én lesz a bemutató.


A Brazilok kusturicás hangvételű, optimista tanmese az előítéletek meghaladásáról és a cigány-magyar együttélés mindennapi kihívásairól. Humorba csomagolja a falusi kilátástalanságot és a társadalmi csapdahelyzeteket, de nem veszi el teljesen a felvillantott problémák élét.

A Brazilokban mindenki focizik. Az egész falu a bajnokság lázában ég: a csapatok felkészülnek, és győzni akarnak. Az esélyes persze a helyi önkormányzat nagyvadjaiból álló társaság, élükön a polgármesterrel, aki nem tud hibázni, és helyettesével, aki meg nem szeret. De valami megzavarja az eddigi harmóniát: a falu legszegényebbjei, a helyi cigánytelepen csellengő kamaszok, élükön a börtönből frissen szabadult, aranylábú rosszfiúval, mellettük a dekázásban élen járó helyi pappal életükben először szintén neveznek. És nyerni akarnak. És mert a faluból elszármazott, titokzatos milliomos éppen ebben az évben dönt úgy, hogy szülőhelye legjobb focistáit kiutaztatja magához Brazíliába, hirtelen megemelkednek a tétek, és felkavarodnak a falu addig nyugodt hétköznapjai. De kell még néhány nagy szerelem, még nagyobb tömegverekedés, váratlan házkutatás, rejtélyes rablóbanda, kigyulladó vasutas és merdzsón érkező cigányvajda, hogy kiderüljön, ki és hova utazik végül... és akkor talán még Gáspár Laci is megérkezik.

A film forgatókönyvét Muhi Klára, Huszár Péter és M. Kiss Csaba írta. A főbb szerepekben rengeteg amatőr tehetség mellett felbukkan Dobó Kata, Gáspár Laci, Anger Zsolt, Schell Judit és Gryllus Dorka is.

A film romániai forgalmazója a Filmtett Egyesület. A filmet minden helyszínen eredeti magyar nyelven, román feliratozással vetítik.Kapcsolódó