Chicagóban lesz a Budapest Noir premierje


Holnap vetítik először a Kondor Vilmos regényéből, Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka főszereplésével készült magyar krimit az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon, amelynek programját három másik magyar film is gazdagítja.

A Budapest Noir vetítésén részt vesz a film rendezője, Gárdos Éva is. Antal Nimród A Viszkist, Török Ferenc az 1945-öt, Mészáros Márta az Aurora Borealis-t mutatja be személyesen a chicagói filmfesztivál közönségének.

Kondor Vilmos krimije 2008-ban a magyar irodalmi élet egyik legnagyobb meglepetése volt, hatalmas kritikai- és közönségsiker lett. A könyv azóta világszerte számos nyelven jelent meg, Amerikában a nagy presztízsű Harper Collins kiadásában.

A történet főszereplője, Gordon Zsigmond, a kiábrándult bűnügyi újságíró egy  fiatal lány halála ügyében nyomoz a 30-as évek Budapestjén. Csakhogy ez az ügy más, mint a többi, mindenhol falakba ütközik. Gordont hajtja a kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, annál kitartóbban követi a nyomokat. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság.

A forgatókönyvet Kondor bestselleréből, Szekér András (A nagy füzet) írta, operatőre Ragályi Elemér (Magasiskola, Az ajtó, 1945). A 30-as évek Budapestjét Pater Sparrow (1, Burgundy hercege) látványtervező elevenítette fel, a jelmezeket Flesch Andrea (Tulse Luper bőröndjei, Burgundy hercege, Tiszta szívvel) tervezte.

A Budapest Noir a Pioneer Picturesnél készült – ez a gyártó első magyar mozija – , vezető producere Kemény Ildikó. A film a Big Bang Média forgalmazásában, 2017. november 2-án kerül a magyar mozikba.Kapcsolódó