Meghalt Cseh András animációs rendező


Meghalt Cseh András rajzfilmrendező, a Frakk és a Vackor sorozatok alkotója. A papírkivágásos animáció mestere 90 éves volt.

Cseh András 1927. május 2-án, Budapesten született. 1946 és 1951 között a Képzőművészeti Főiskolára járt, ahol Szőnyi István tanítványa volt. 1961-től a Pannónia Filmstúdióban dolgozott mozdulattervezőként, majd operatőrként és rendezőként.

A Magyar Televíziónak is dolgozott. Előbb Macskássy Gyula munkatársa (A kiskakas gyémánt félkrajcárja, Két bors ökröcske, Egér és oroszlán, A telhetetlen méhecske), majd Csermák Tibor mozdulattervezője volt a Piros pöttyös labda (1961) készítésekor. Foglalkozott reklámfilmek készítésével is, és dolgozott sorozatok – köztük az Egyesült Államok számára gyártott bérmunka – csapatában is (Arthur sorozat, Peti sorozat). Önálló alkotásai közül kiemelkedik a modern hangvételű, kesernyés filozófiájú A tapéta nem minden (1964).

Legnagyobb sikerét a papírkivágásos animációval készült, 1971-ben indult, négy évadot megért Frakk, a macskák rémével, valamint a Kormos István pisze kölyökmackó történeteit adaptáló Vackorral (1985) aratta.Kapcsolódó