Évtizedek óta először női főszereplős filmek termeltek a legtöbbet Amerikában


2017-ben az Egyesült Államokban három legnagyobb kasszasikere olyan film volt, amelynek női főszereplője van. 1958 óta először történik ilyen, hívja fel a figyelmet a The Wrap.

Az év utolsó napján a Star Wars: Az utolsó Jedik (Star Wars: The Last Jedi, r. Rian Johnson) kúszott fel a toplista első helyére 517 millió dolláros bevétellel, Daisy Ridley-vel a főszerepben. Így 504 millió dollárral a második helyre került A szépség és a szörnyeteg (Beauty and the Beast, r. Bill Condon), amely az év nagy részében listavezető volt, a Belle-t alakító Emma Watsonnal a főszerepben. A harmadik helyen a Wonder Woman végzett 412,5 millió dollárral, a címszerepben Gal Gadot-val.

A Box Office Madness és a Box Office Mojo adatai szerint 59 éve volt a három legnagyobb bevételt termelő filmnek női főszereplője: 1958-ban a South Pacific (r. Joshua Logan) című musical volt az év üzletileg legsikeresebb filmje, a főszerepben a második világháborúban szolgáló nővért alakító Mitzi Gaynorral. A második helyet az Auntie Mame (r. Morton DaCosta) című komédia foglalta el Rosalind Russellel a főszerepben, a harmadik befutó pedig Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című művének adaptációja volt (Cat on a Hot Tin Roof, r.  Richard Brooks), amelyben Elizabeth Taylor tűnik fel Maggie Pollitt szerepében.

A színésznők várhatóan 2018-ban is előkelő helyen szerepelnek majd a legnézettebb filmek plakátjain: Taraji P. Hensont láthatjuk majd a Proud Mary (r. Babak Najafi) című akció-thrillerben, Natalie Portmant az Annihilation (r. Alex Garland) című fantasyben, Alicia Vikandert az új Tomb Raiderben (r. Roar Uthaug), Rosa Salazart az Alita: A harc angyala (Alita: Battle Angel, r. Robert Rodriguez) című filmben és Oprah Winfreyt, Reese Witherspoont, valamint Mindy Kalingot az Időcsavarban (A Wrinkle in Time, r. Ava DuVernay).Kapcsolódó