Kritikusok hete a Berlinálén: magyar alkotópáros és román rendező is bemutatkozik


A Berinálé párhuzamos programjában, a Kritikusok Hetén mutatják be Lichter Péter és Máté Bori két alkotását, a The Rub című egészestés játékfilmet és a 2016. október 8. című rövidfilmet. Ugyanitt vetítik Mihaela Popescu első, În pronunțare című nagyjátékfilmjét.

A cannes-i és a velencei Kritikusok Hete mintájára létrehozott szekciót a Német Filmkritikusok Szövetsége indította el négy évvel ezelőtt, a Berlinálé párhuzamos programjaként. A vetítéssorozat célja, hogy a filmek köré vitákat, beszélgetéseket szervezve dialógust indítsanak a filmesek, kritikusok és a nézők között. Idén 7 játékfilmet és 3 rövidfilmet válogattak a programba.

Hamlet-adaptáció több száz celluloidtekercsből

Az idei válogatásban lesz a The Rub című kísérleti játékfilm nemzetközi premierje is, amely Lichter Péter második egész estés munkája. A tavaly bemutatott Fagyott május című avantgárd horrorfilm után a rendező Máté Borival közösen készített filmet William Shakespeare Hamletjéből.

A The Rub több száz, kézzel festett celluloidtekercs felhasználásával készült. A filmszalagokat az alkotók különböző módszerekkel roncsolták, például föld alá ásva és több hónapig rohasztva hoztak létre absztrakt formákat.

Az állami támogatás nélkül készült film főszereplő-narrátora Hajdu Szabolcs filmrendező volt, zeneszerzője pedig Horváth Ádám Márton. A The Rub létrejöttét a Magyar Nemzeti Filmalaphoz tartozó Filmarchívum is segítette kiselejtezett filmszalagokkal.

A filmet március 17-én mutatja be a budapesti Art+ Cinema, amelynek az előterében a festett filmszalagokat is megtekinthetik a nézők.

Rövidfilm a Népszabadság emlékére

A Kritikusok Hetén szereplő másik magyar film, a 2016. október 8. című etűd szintén a rendezőpáros munkája. A 2016. október 8. a Népszabadság bezárásának állít emléket: a filmet a címben szereplő napon megjelent utolsó lapszám darabjaiból készítették. A rövid absztrakt alkotásnak a csehországi Jihlavában megrendezett neves dokumentumfilm fesztiválon volt a nemzetközi bemutatója.

Szürreális dráma egy bíró vívódásairól

Mihaela Popescu În pronunțare című szürrealista elemeket és a mindennapok részleteit ötvöző drámája egy bíróról szól, aki a munkahelyi rutin és a csődbe ment házasság között őrlődik. A film operatőre Marius Panduru.

A Londonban élő román filmrendezőnő Plimbare című első rövidfilmjével a Locarnói Nemzetközi filmfesztiválon mutatkozott be. Nagyjátékfilmjével párhuzamosan a chicagói fegyveres erőszakról forgatott rövid dokumentumfilmet, amelyet a DOK Leipzig is bemutatott.

Jelenleg első egészestés dokumentumfilmjén dolgozik: a The Living Bridge annak jár utána, hogy a Nagy Britanniában élő európai uniós állampolgárok életét hogyan befolyásolja a Brexit. (MTI/Mediafax)Kapcsolódó