Öt magyar film látható a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon


Zurbó Dorottya A monostor gyermekei című filmjével nyit kedden a Cinema City Aréna moziban a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál.

A filmben, melyet a neves IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) is beválogatott a versenyprogramjába, egy olyan bhutáni család élesen megrajzolt és érzékeny portréját láthatjuk, amelyben a generációk közötti szakadékhoz csak a családtagok egymás iránti szeretete mérhető. És bár a nemzeti boldogság-index magas Bhutánban, sajnos még itt sem lehet minden álomból valóság.

A szervezők közleménye szerint a nyitófilmen kívül négy további magyar dokumentumfilm versenyez a fesztiválon.

Révész Bálint Nagyi Projektje, ami három fiatalember felnőtté válásának, és nagyszüleik elmúlásának története. Simonyi Balázs Ultra című filmje, ami öt versenyző legendás küzdelméről mesél a Sparthatlon futóversenyen. Barta Máthé a fiatal romalány karriertörténetéről szóló Bajnok, és Dobray György egy szegény sorsú fiú hollandiai futball próbajátékáról szóló Próbajáték című rövidfilmje.

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon a világ közel 30 országából érkező 50 különleges, fesztiváldíjas, Magyarországon először vetített alkotás közül válogathat az emberi sorsok, problémák és a társadalmi kérdések iránt érzékeny néző.

Kiváló szakmai és külön programok is színesítik a BIDF rendezvényeit. A filmek alkotóival vetítések után a közönség is találkozhat.

A 2018-as fesztivál alkotásai sokrétűek, és akut tabutémákat is érintenek. Legfontosabb témák: migrációs válság, Brexit, fogyatékkal élők szerelmi élete, ördögűzés Olaszországban, oktatás, gyermekek, család, generációs különbségek és változó világ, demokrácia, szabadság, hatalom, másság.

A fesztivál életműdíját a neves filmrendező és egyetemi tanár Gazdag Gyula kapja, aki az amerikai UCLA–n tanít.Kapcsolódó