Ezek voltak a BIDF zsűrijének kedvencei


Vasárnap este adták át a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szakmai díjait és közönségdíját a Pesti Vigadóban.

Az életműdíjat Gazdag Gyula filmrendező, egyetemi tanár kapta. Nevéhez olyan kultikus dokumentumfilmek kötődnek mint a Hosszú futásodra mindig számíthatunk (1969), A válogatás (1970), A határozat (1972) vagy A bankett (1982). A 70 éves rendező jelenleg Amerikában tanít a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) filmiskolájának televízió és digitális média tanszékén.

A fesztivál szervezőinek tájékoztatása szerint az életműdíj mellett öt kategóriában adták át a díjakat az esemény zárónapján. A Te felelős vagy (You're Responsible) elnevezésű szekció győztes alkotása Ognjen Glavonić szerb rendező Mélyre temetve (Dubina dva) című filmje lett, amely a Belgrád külvárosában fekvő háborús tömegsír történetét dolgozta fel.

A zsűri indoklásában kiemelte, hogy Glavonić filmje egy szörnyű bűntényt sablonos vizuális megoldásoktól mentesen, erőteljes, bátor módon mutatott be, kitűnő hangmérnöki munkával.

Az Én döntök (I Decide) kategória díját Carlo Guillermo Proto Életre kelteni Hassant (Resurrecting Hassan) című alkotása kapta. A filmben egy vak család története elevenedik meg. A zsűri értékelése szerint a rendező feszültséget teremtve vezeti el a nézőt az emberi függőség mélységeibe.

Anna Zamecka lengyel rendező Az én vérem/Áldozat (Komunia) című alkotása lett az Ők ártatlanok (They're Innocent) kategória győztese. A filmben Ola, a 14 éves kislány maga gondoskodik igénytelen apjáról, autista öccséről és tőlük külön élő anyjáról. A zsűri értékelése szerint az alkotás szinte észrevétlenül vonja be a nézőt a történetbe, és mutatja meg a küzdelmet, amint Ola megpróbálja újraegyesíteni családját, és kamaszból idő előtt felnőtté érik.

A Mi változunk (We're Changing) szekcióból a zsűri Roman Shumunov Babiloni álmodozók (Babylon Dreamers) című alkotását ítélte a legjobbnak. „A film témája újdonságával és őszinteségével emelkedik ki a mezőnyből, és az izraeli oroszajkú kisebbség alig ismert világát mutatja be” - idézték az indoklást a szervezők.

A Rövid leszek kategória (I'll Be Short) legjobbja Marcin Sauter rendező Zhalansh, a fantomváros (Zhalanash: Empty Shore) című filmje lett. A rövidfilm a zsűri értékelése alapján képi- és zenei megoldásai révén valós művészi- és moziélményt nyújt a nézőknek.

Közönségdíjban a horvát Lucija Stojević La Chana, a flamenco királynője című alkotása részesült. Különdíjat kapott két magyar film: Bartha Máté Bajnok és Simonyi Balázs Ultra című alkotása.

Az idei BIDF programjának legfontosabb témái között szerepelt az oktatás, a gyerekek és a család problémái, a generációs különbségek és a változó világ, a demokrácia-szabadság-hatalom hármasa, valamint a másság. (MTI)Kapcsolódó