Meghalt Lewis Gilbert brit filmrendező


Kilencvenhét éves korában meghalt Lewis Gilbert brit filmrendező, aki hat évtizedes pályafutása során több mint 30 filmet készített, köztük három James Bond-filmet, valamint az Alfie - Szívtelen szívtipró (Alfie) és a Rita többet akar (Educating Rita) című alkotásokat - adta hírül a BBC honlapja.

Az 1920-ban Londonban született Gilbert pályafutását gyermekszínészként kezdte, mielőtt elkezdett volna háborús filmeket készíteni.

A 007-es ügynökről készül első filmjét, a Csak kétszer élsz (You Only Live Twice) címűt 1967-ben forgatta, majd ő rendezte 1977-ben A kém, aki szeretett engem (The Spy Who Loved Me) és 1979-ben a Holdkelte (Moonraker) című filmeket is.

Fia, John Gilbert a BBC-nek elmondta, hogy édesapja pénteken hunyt el Monacóban, ahol 1975 óta élt. Demenciában szenvedett már egy évtizede, és álmában érte a halál - tette hozzá.

„Csodálatos ember volt, hatalmas humorérzékkel. Keményen dolgozott, és számos filmen dolgoztunk együtt” - fogalmazott.

Michael G. Wilson és Barbara Broccoli, a Bond-filmek producerei hangsúlyozták, hogy Gilbert hatalmas mértékben járult hozzá a brit filmipar, csakúgy mint a Bond-filmek  sikereihez. „Filmjeit nem csak szerettük, de klasszikusnak számítanak a sorozatban” - tették hozzá.

Alfie - Szívtelen szívtipró című mozijáért 1967-ben Oscar-díjra jelölték, ez volt az a film, amely Michael Caine brit színésznek meghozta a nemzetközi hírnevet.

Utolsó filmjét 2002-ben mutatták be, amelyben együtt dolgozott ismét Julie Waltersszel, akivel a Rita többet akar című nagysikerű filmjét forgatta.

2001-ben Gilbert megkapta a Brit Filmintézet legmagasabb elismerését, az intézet tagjává választotta. (MTI)Kapcsolódó