Cannes 2018: Benicio del Toro lesz az Un Certain Regard-zsűri elnöke


Uma Thurman színésznőtől veszi át a stafétát Benicio del Toro spanyol-amerikai színész: ő lesz a május 8. és 19. között zajló Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard kategóriájának zsűrielnöke.

A Puerto Rico-i születésű, Pennsylvaniában nevelkedett színész 2008-ban elnyerte a legjobb színésznek járó elismerést Cannes-ban Steven Soderbergh Che Guevaráról rendezett kétrészes életrajzi filmjének címszerepéért.

2001-ben a Traffic című filmben nyújtott alakításáért Ezüst Medve-díjat kapott a Berlinálén és a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart és Golden Globe-ot is neki ítélték. Eljutott már a legjobb főszereplőnek járó Oscar-jelölésig is a 21 gramm (21 Grams) című filmmel, valamint emlékezeteset alakított a Közönséges bűnözők (The Usual Suspects), a Basquiat, a Félelem és reszketés Las Vegasban (Fear and Loathing in Las Vegas), a Sin City, Az ígéret megszállottja (The Pledge), a Jimmy P. és a Sicario című filmekben is.

Benicio del Toróról szóló kétrészes portrénk itt és itt olvasható.

A Sicario beválogatásával del Toro részt vett az Arany Pálmáért folyó versenyben is 2015-ben, saját rendezése, az El Yuma pedig annak a 7 Days in Havana című többrendezős filmnek volt a része, amely 2012-ben az Un Certain Regard szekció válogatásában szerepelt.


Kapcsolódó