Életműdíjat kap Mészáros Márta a Let’s CEE Filmfesztiválon


Mészáros Márta életműdíjat kap Bécsben a Let’s CEE Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart „A filmkészítés művészete” címmel. A négy osztrák városban „Veszélyesen jó filmek” mottóval megrendezendő mustra műsorán több magyar film szerepel.

Pénteken kezdődik a Let’s CEE Filmfesztivál Bécsben, ahol összesen 162 közép- és kelet-európai alkotás lesz műsoron. A „Veszélyesen jó filmek”-et Grazban, Villachban és Salzburgban is műsorra tűzik áprilisban.

Mészáros Márta lesz a fesztivál díszvendége, hat évtizedes és világszerte méltatott munkássága előtt életműdíjjal tiszteleg a Let’s CEE Filmfesztivál, ahol Mészáros Márta „A filmkészítés művészete” címmel mesterkurzust tart élményeiről, tapasztalatairól és munkamódszeréről hétfőn, április 16-án.

Az Örökbefogadást (Arany Medve, Berlinale 1975), a Kilenc hónapot (FIPRESCI-díj, Cannes 1977) és a Napló sorozatot (Zsűri különdíj, Cannes 1984) is jegyző Mészáros Márta legutóbbi alkotását, az Aurora Borealis – Északi fény című filmet tűzik műsorra.

A filmalap közleménye szerint a Let’s CEE Filmfesztivál idén különprogramot is szentel a magyar filmnek: a „Best of Hungary” szekcióban Mészáros Márta filmje mellett Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című rendezése és Antal Nimród A Viszkis című filmje is műsoron lesz.

Kostyál Márk Kojotja az ígéretes elsőfilmeseket felvonultató „Promising Debuts” című válogatásban versenyez. A rövidfilm-versenybe Baranyi Benő Gábor Bújócska és Dudás Balázs Welcome című filmjei indulnak. A dokumentumfilm mezőnyben Simonyi Balázs Ultra című alkotása versenyez. Versenyen kívül szerepel a Let’s CEE Filmfesztiválon Fabricius Gábor Dialógus című rövidfilmje és a magyar koprodukcióban készült Megszállás 1968 című dokumentumfilm, melynek magyar epizódját Dombrovszky Linda rendezte.
 Kapcsolódó