Szkopjében is sikert aratott Az állampolgár


Magyar sikert hozott a Macedón Cinematheque-ben április 12-19. között megrendezett Filozofikus Filmek Fesztiválja. A szakmai zsűri fődíját, az Arany Baglyot Vranik Roland Az állampolgár című drámája nyerte.

A Fekete kefe és az Adás című filmeket is jegyző Vranik Roland legutóbbi filmje, Az állampolgár egy megrázó szerelmi történet, mely amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.

A magyar filmalap közleménye szerint Az állampolgár világszerte sikerrel szerepel a filmfesztiválokon, a portugáliai Fantasporto-ról a legjobb forgatókönyv, a kaliforniai Cinequest filmfesztiválról a legjobb filmdráma díját hozta el korábban. Vranik Roland filmjét az egyetemisták zsűrije díjazta Hágában, Várnában megkapta az Arany Aphrodité fődíjat, Saitamában pedig a zsűri különdíját.

2017-ben a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon Az állampolgár nyerte el a legjobb női – Máhr Ágnes – és a legjobb férfi alakítás –  dr. Cake-Baly Marcelo amatőrszínész – díját is, továbbá a legjobb film és a legjobb rendező díját. Torontóban Az állampolgár az Európai Uniós Filmfesztivál közönségdíjasa volt.

A filmalap támogatásával készült dráma forgatókönyvét Vranik Roland és Szabó Iván (Vespa, Viharsarok), a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára közösen írta. Az állampolgár a Popfilm produkciójában készült.
 Kapcsolódó