Két román elsőfilm is versenyez a Transilvania-trófeáért


12 film, köztük két román alkotás versenyez a 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál trófeájáért, közölték a szervezők.

A 12 versenyfilm között szerepel az Arany Medve-díj és a Berlinálé debütdíjának idei nyertese, Adina Pintilie fikció, dokumentumfilm és vizuális művészet határán mozgó filmje, a Nu mă atinge-mă. Az emberi intimitásigény kérdéskörét körüljáró alkotás ellentmondásos reakciókat váltott ki nemzetközi és romániai szinten is.

Versenyfilmként mutatja be a TIFF Andrei Crețulescu Locarnóban debütált Charleston című filmjét is, egy szokatlan szerelmi háromszög keserédes történetét, amelyet ugyanaz az operatőr filmezett, mint Cristi Puiu Sieranevadáját: Barbu Bălășoiu.

Szintén Bălășoiu az operatőre a spanyol rendező, Antonio Mendez Esparza San Sebastian-ban FIPRESCI-díjjal kitüntetett Life and Nothing More című versenyfilmjének, amely egy egyedülálló afro-amerikai anya és a felnőttkor küszöbén álló fia mindennapi nehézségeiről szól.

Az izlandi Hlynur Pálmason Vinterbrødre című filmje dán munkások elszigetelt közösségébe beiileszkedni próbáló testvérpárról szól, filmbeli alakításáért Elliott Crosset Hove a legjobb színésznek járó elismerést kapta meg a locarnói filmfesztiválon.

Az izraeli Matan Yair saját tanári tapasztalata alapján rendezte meg a 2017-es cannes-i filmfesztiválon bemutatott első nagyjátékfilmjét, a Scaffolding címűt, amelynek főszerepét viselkedésproblémás tanítványainak egyikére, Asher Laxra bízta.

Marcelo Martinessi paraguayi rendező debütfilmje, a Las herederas egy idős hölgy drámája, aki előnyös anyagi helyzetének elvesztése elé néz, miközben élettársnője börtönbüntetését tölti. A filmet FIPRESCI-díjjal, Alfred Bauer-díjjal, a Chelát alakító Ana Brunt pedig Ezüst Medve-díjjal tüntették ki a Berlinálén.

A spanyol Carlos Marques-Marcet a Goya-díjas debütfilmje, a 10 000 km után tér vissza a TIFF versenyszekciójába a Tierra Ferme című filmmel, amely humorral és természetességgel kérdőjelezi meg a család hagyományos normáit.

Szintén szerelmi háromszög áll a koszovói Blerta Zequiri erős LGBT-tematikájú debütfilmje, a The Marriage középpontjában is.

Gustav Möller dán rendező minimalista thrillerrel versenyez a TIFF-en, a Den skyldige című debütfilmje arról szól, hogy milyen vékony a határ a legjobb szándék és az abúzus között. Különlegessége, hogy egyetlen térben, valós időben filmeztek egy végig telefonon beszélő szereplőt.

Ugyanez a tér-idő egység jellemzi Asghar Yousefinejad iráni rendező szépen koreografált klausztrofób drámáját, az Ev címűt is, amely egy nemrég elhunyt rokon végrendelete okozta családi konfliktust követ nyomon.

Az orosz Anna Kruglova elsőfilmje, a Nashla kosa na kamen (Scythe Hitting Stone) egy családtag eltűnése miatt bekövetkező szerencsétlen eseménysorozatot mutat be.

Az egyszerre cinikus és komikus, a görög újhullámhoz illően bizarr Pity című film olyan világot vizionál, amelyben az emberek csak boldogtalan helyzetekben boldogak: a főszereplő mások részvététől vált függővé. Babis Makridis feketekomédiáját a Sundance fesztiválon mutatták be.

A 17. TIFF versenyfilmes zsűrije is alakul, biztosan tagja lesz a 2003-ban Transilvania-trófeát nyert izlandi rendező, Dagur Kari, Stephane Foenkinos francia casting rendező, akinek saját filmje szerepel a TIFF műsorán, Rebecca Lenkiewicz brit dramaturg, az Ida (r. Pawel Pawlikowski) és a Disobedience (r. Sebastian Lelio) társ-forgatókönyvírója, valamint az egyik legfoglalkoztatottabb román színész, Vlad Ivanov. A filmszemlét május 25. és június 3. között szervezik meg Kolozsváron.Kapcsolódó