Ezüst Medve díjat kapott a Varga Katalin című film Berlinben


A Varga Katalin című brit–román–magyar koprodukciós film két hangmérnöke, ifj. Erdélyi Gábor és Székely Tamás elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál kiemelkedő művészi teljesítményért járó Ezüst Medve díját.

Erdélyi Gábor

A brit Peter Strickland által rendezett, Erdélyben játszódó, Varga Katalin egy bosszú történetét mutatja be. A fesztiválon mind a kritikusok, mind a forgalmazók körében sikereket ért el. A párizsi Memento Sales már a szerdai díszbemutató előtt értékesítette a Varga Katalint Görögországban, a Benelux államokban, valamint a volt jugoszláv államokban, a franciaországi forgalmazó pedig maga lesz. Izrael, Lengyelország, Törökország és Spanyolország is érdeklődött a film forgalmazása iránt.

A Tilda Swinton Oscar-díjas brit színésznő által vezetett nemzetközi zsűri a perui rendező, Claudia Llosa The Milk of Sorrow című filmjét részesítette a legnagyobb elismerésben, az Arany Medve díjban. A dráma egy különös, öröklött betegségben szenvedő perui nő életét mutatja be, aki igyekszik leküzdeni saját félelmeit.

A második fődíjnak számító, a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve díjat a fiatal iráni rendező, Asghar Farhadi kapta az általa rendezett About Elly című filmért, amely valójában a hagyományok hatalmát bemutatni kívánó társadalmi dráma.

A legjobb női alakításért járó Ezüst Medvét a Maren Ade által rendezett Alle Anderen című német versenyfilm főszereplője, Birgit Minichmayr nyerte, míg a legjobb férfi alakításért járó díjat a London River című, algériai–francia–brit koprodukciós film Maliból származó színésze, Sotigiui Kouyate vehette át.

A legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Medvével a zsűri az elsőfilmes Oren Moverman által rendezett, a háború utáni traumákat feldolgozó The Messenger című filmet jutalmazta.

A zsűri különdíjban – szintén Ezüst Medvében – részesítette az Alle Anderen című német, továbbá a Gigante című uruguayi–argentin–német koprodukciós filmet. Ugyancsak a zsűri különdíjában részesült a többszörös Oscar-díjas lengyel rendező, Andrzej Wajda Tatarak című filmjéért.

Az 59. berlini filmfesztivál díjazottjai:

  • Arany Medve: La Teta Asustada (r. Claudia Llosa)
  • A zsűri nagydíja (megosztva): Gigante (r. Adrián Biniez) és Alle Anderen (Maren Ade)
  • A legjobb rendezés: Darbareye Elly (Asghar Farhadi)
  • A legjobb színésznő: Birgit Minichmayr (Alle Anderen)
  • A legjobb színész: Sotigui Kouyate (London River)
  • Kiemelkedő művészi tevékenységért járó díj: ifj. Erdélyi Gábor és Székely Tamás (Katalin Varga)
  • A legjobb forgatókönyv: Oren Moverman és Alessandro Camon (The Messenger)

 

 Kapcsolódó