Sátántangó Finnországban


Tarr Béla-hétvégét rendeztek Tamperében; a különleges filmes eseményről, amelyen a finn közönség először láthatta a Sátántangót, a legnagyobb példányszámú finn napilap, a Helsingin Sanomat is beszámolt hétfői számában – tájékoztat az MTI.

Mint azt Márkus Ildikó, a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ igazgatója hétfőn az MTI-nek elmondta, a hétórás Sátántangó vetítésére a mozi külön felhívásban készítette föl a nézőket, s gondoskodott a szünetekről és az étkeztetésről is.

A tamperei közönség a Sátántangó mellett még egy Tarr Béla-filmet láthatott a hétvégén: levetítették a Kossuth-díjas filmrendező Werckmeister harmóniák című alkotását is.

Sátántangó

A Tarr Béla-hétvégét, amelynek előkészítésében a magyar intézet is közreműködött, sokan az év filmes eseményeként emlegették Tamperében. A megszállott mozirajongók már hetekkel korábban készültek a különleges filmes csemegére – hangsúlyozta az igazgató.

Elmondta azt is, hogy hétfőn a legnagyobb példányszámú finn napilap, a Helsingin Sanomat is beszámolt a különleges vetítésről, ismertette Tarr Béla munkásságát, annak jelentőségét és idézte – Tarr Béla legutóbbi filmjében, A londoni férfiben szereplő – Tilda Swinton színésznőnek a Cannes-i Fesztiválon néhány éve elhangzott mondatát: „Látom a filmművészet jövőjét, s az Tarr Béla".


Kapcsolódó