Filmdíj Miamiból és versenyben Ohióban


Enyedi Ildikó Első szerelem című alkotása nyerte a legjobb rövidfilm díját a miami filmfesztiválon, valamint Clevelandben bemutatkozik Gigor Attila A nyomozó című rendezői vizsgafilmje és Lakatos Róbert Bahrtalo! című komédiája.

Magyar sikerrel zárult a március 15-én véget ért miami filmfesztivál. Enyedi Ildikó Első szerelem című alkotása lett a legjobb rövidfilm Floridában. A húszperces magyar mozgókép a nemzetközi seregszemle rövidfilm versenyének nagydíját nyerte el. „A szerelem vak. Igen, lehet, hogy a köznapi értelemben az. Ilyenkor eltűnik a háttér, a szociális környezet, a szülők elvárásai, a barátok ítélete... Ha úgy vesszük, a szerelmes ember tehát a legjózanabb realista.” – olvasható az Első szerelem című film szinopszisában, mely a Muhi András vezette Inforg Stúdióban készült, és legelőször a nagyhírű locarnói filmfesztiválon volt látható 2008 nyarán.

Gigor Attila: A nyomozó

A közép-európai filmek rangos amerikai fórumát idén 33. alkalommal rendezik meg Clevelandben. A március 19-én induló nemzetközi filmünnepre két magyar alkotó első játékfilmje kapott meghívást. Gigor Attila A nyomozó című rendezői vizsgafilmje és Lakatos Róbert Bahrtalo! című komédiája mutatkozik be az elkövetkezendő napokban az amerikai filmünnepen. Mindkét elsőfilm a fesztivál gerincét képező közép-európai versenyprogramban indul. Az amerikai szervezők a válogatásba összesen 12 alkotást hívtak meg régiónkból. Ohio állam elsőszámú filmfesztiváljára 60 országból érkeznek mozgóképek. Clevelandben összesen 140 játékfilmet és 170 rövidfilmet tűznek műsorra márciusi második felében.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a Filmunio honlapján található.Kapcsolódó