Arany Pálma-díjas rendező járt Budapesten


Laurent Cantet filmrendező, aki Az osztály című filmjéért tavaly a Cannes-i Fesztiválon elnyerte az Arany Pálma-díjat, a Francia Filmnapok meghívására, a rendezvény sajtótájékoztatójára csütörtökön Budapestre érkezett – írja a művész-világ.

Az idei a tizenharmadik év, hogy a hagyományoknak megfelelően április közepén – vidéken április 15–26., Budapesten pedig április 16–19. között – megrendezik a Francia Filmnapokat. Az már bizonyos, hogy a főváros mellett nyolc városban, Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon, Győrött, Szolnokon, Egerben és Kecskeméten nézheti meg a közönség premier előtt a legfrissebb francia filmtermés legjavát.

A Francia Filmnapok célja, hogy ízelítőt adjon a későbbiekben, az év során, Magyarországon mozikba kerülő francia filmekből, s azokat egy-egy vetítés erejéig premier előtt bemutassa a közönségnek. A rendezvény mindig az alkotók – rendezők és színművészek – személyes kíséretében mutatja be a legkülönbözőbb stílusú és műfajú friss francia filmeket. A Francia Filmnapoknak köszönhetően olyan sztárok jártak már Budapesten, mint Sophie Marceau, Catherine Deneuve, Isabelle Huppert vagy tavaly Audrey Tautou.

Az örömittas Laurent Cantet Cannes-ban

Laurent Cantet abból az alkalomból érkezett Magyarországra, hogy Az osztály című filmje szerepel a Francia Filmnapok idei kínálatában. Az Arany Pálmát nyert alkotása komoly társadalmi kérdéseket feszeget. François egy olyan iskolában osztályfőnök, ahol szinte minden diák különféle származású és hátrányos helyzetű családból jött. A tanárokat a legjobb szándék, a kitartás és a tolerancia jellemzi, de a különböző kultúrák és temperamentumok bizony még így is gyakran szítanak konfliktust az osztályban. A film idén Oscar-jelölést is kapott.

A sajtótájékoztatón Laurent Cantet elmondta, hogy „Filmemmel elsősorban arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy sokkal többre megyünk, ha nem félünk a fiataloktól, hanem ítéletmentes nyitottsággal közelítünk feléjük, s meghallgatjuk őket. Rengeteg kamasz nézte meg Az osztályt Franciaországban. Remélem, Önöknél is sok teenagerhez eljut majd a film.”

A sajtótájékoztatón Joel Chapron az Unifrance képviseletében bejelentette, hogy az idei Francia Filmnapokra biztosan Budapestre látogat majd Pierre Schoeller, Guillaume Depardieu egyik utolsó filmje, a Versailles című keserédes történet rendezője, Eric Guirado, a bukolikus bájával magával ragadó romantikus A Provence-i fűszeres című film rendezője és Jean-Charles Mille rövidfilmes producer.Kapcsolódó