Dokumentumfilmmel is népszerűsítik Székelyföldet


A fesztiválokon kívül turisztikai kiállításokra is elviszik Fazakas Szabolcs Székelyderzs éléskamrája című dokumentumfilmjét, hogy az alkotással is népszerűsítsék Székelyföldet – tájékoztatott az MTI.

A székelyderzsiek életét bemutató film a tavalyi marosvásárhelyi Simfest fesztiválon, a helyi televíziók és független producerek seregszemléjén a dokumentum kategóriában első díjat kapott, majd a román–magyar Film.dok-on is bemutatták, hamarosan pedig a szebeni Astra Filmfeszten is láthatja a közönség.

Pillanatkép a székelyderzsi filmbemutatóról

Fazakas Szabolcs filmjében azt a székelyderzsi szokást mutatja be, ahogyan a szalonnát és a sonkát a falu templomerődjében tárolják. Filmre vették a helybeliek hétköznapjait, amelyek fő meghatározója, hogy mindig lennie kell szalonnának a szögön, mert akkor mindenre jut erő, energia, van, mit adni az unokáknak, van mivel ízesíteni a töltött káposztát vagy dúsítani a tojásrántottát.

„Akinek szöge van a bástyában, az becsületes ember” – vonják le a végkövetkeztetést a filmben megszólaltatottak. Fazakas Szabolcs, aki gyermekkora óta ismeri a történetet, a film segítségével ezt a hagyományt akarja megismertetni a világgal és ez turistacsalogatónak sem rossz. Szerinte aki megnézte a filmet, az biztos, hogy egyszer elmegy Derzsbe – írja az Új Magyar Szó internetes hasábjain.Kapcsolódó