Hamarosan Mediawave!


1969 és a szexuális forradalom lesz az egyik speciális téma az idei Mediawave fesztiválon; az április 25. és május 2. között Győrött megrendezendő nemzetközi filmes és zenei seregszemlén csaknem 70 versenyfilmet vetítenek, s ugyanennyi koncert szórakoztatja majd a vendégeket.

Újdonság, hogy egészestés játékfilm kategóriában az idén először hirdettek versenyt a szervezők. A nagyjátékfilmeket külön nemzetközi zsűri értékeli majd, amelynek tagjai a világhírű, Oscar-díjas amerikai vágó Alan Heim, Vivi Drăgan Vasile román operatőr és Nyakó Júlia színésznő lesznek. A versenyprogramba 78 országból 1334 filmet neveztek, közülük választotta ki az előzsűri azokat az alkotásokat, amelyek versenyeznek az elismerésekért.

A versenyprogram mellett úgynevezett „panoráma filmeket” is láthatnak az érdeklődők, köztük Darren Aronofsky A pankrátor című filmjét, amely tavaly a Velencei Filmfesztiválon elnyerte az Arany Oroszlán díjat. A Panoráma program filmjeinek egy részével a fesztivál 1969 negyvenedik évfordulójáról, azon belül pedig a szexuális forradalomról emlékezik meg.

Mediwave 2009

A zenei programokra világhírű muzsikusokat is várnak. Koncertet ad például az amerikai dzsesszlegenda, a ma már 82 éves szaxofonos Lee Konitz, aki egykoron Charlie Parkerrel és Elvin Jones-szal együtt muzsikált. Győrbe egy fiatal amerikai-német-izraeli együttes élén érkezik.

A fesztiváligazgató szólt egy másik zenei kuriózumról is. Május 1-jén Győr is bekapcsolódik a wroclawi Thanks Jimi fesztiválba. Az egynapos minifesztivál csúcspontján az eseményre érkező blues- és rockrajongó gitárosok, rövid próbát követően együtt játsszák el neves zenészek közreműködésével Jimi Hendrix Hey Joe című számát. Tavaly Wroclaw főterén 1951 gitáros játszotta a számot, ez a fergeteges hatású koncert Guinness-rekordnak számít.

A Filmtett tavalyi Mediawave beszámoló-sorozatát ITT tekinthetik meg az érdeklődök.Kapcsolódó