TIFF 2009: 12 versenyfilm


Idén a TIFF-en 12 film száll versenybe egymással. Olyan országok filmjei versenyeznek majd, mint Törökország, Németország, Brazília, Franciaország, Nagy-Britannia, Magyarország, Spanyolország, Norvégia, Mexikó, Srí Lanka, Afganisztán – és nem utolsósorban: Románia.

A tavalyi fesztiválon nem volt román versenyfilm, az idén viszont Corneliu Poromboiu (aki a 2006-os TIFF-en fődíjas volt) Poliţist, adjectiv című alkotásával képviseli a románokat. A film Cristi történetét meséli el, aki rendőrként éli életét egy kisvárosban, és lassan elveszti a törvénybe vetett hitét. A film abszolút premier lesz Romániában, hiszen rögtön a Cannes-i Filmfesztivál után lesz bemutatva a TIFF-en.

Németországot Maren Ade Alle anderen című alkotása fogja képviselni, ami már sikeresen szerepelt az idei Berlinalén. Láthatunk egy Srí Lanka-i–olasz koprodukciót is, Uberto Pasolini Machan című filmjét. Antoine de Maximy kisköltségvetésű dokumentumfilmje, a J’irai dormir a Hollywood is bekerült a versenyszekcióba, valamint Barmak Akram Kabuli Kid című francia-afgán koprodukciója is szerepelni fog.

Maren Ade: Alle anderen

További versenyfilmek: My Marlon and Brando (rendezte: Huseyin Karabey, Törökország, 2008), The Dead Girl's Feast (rendezte: Matheus Nachtergaele, Nagy-Britannia, 2008), A Complete History of my Sexual Failures (rendezte: Chris Waitt, Nagy-Britannia), The Maid (rendezte: Sebastian Silva, Chile-Mexikó, 2009), Awaking from a Dream (rendezte: Freddy Mas Franqueza, Spanyolország-Lengyelország, 2008), North (rendezte: Rune Denstad Langlo, Norvégia, 2009), Bahrtalo! (rendezte: Lakatos Róbert, Magyarország, 2009).

Az idei zsűri is 5 neves tagból áll: Corina Şuteu, a New York-i Román Kulturális Intézet igazgatója, aki 2007 óta román filmnapokat is szervez a tengerentúl; Jim Stark, Jim Jarmusch filmjeinek (Éjszaka a földön, Mystery Train, Kávé és cigaretta) producere; Hajdu Szabolcs filmrendező (Fehér tenyér, Off Hollywood); Dan Făinaru, a román származású izraeli filmkritikus, valamint Assumpta Serna spanyol színésznő, aki többek között Almodóvar Matador c. alkotásában is szerepelt.Kapcsolódó