Filmes vetélkedő a Mozinet Magazin és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös szervezésében Filmes vetélkedő a Mozinet Magazin és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös szervezésében

Filmes vetélkedő a Mozinet Magazin és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös szervezésében

A Mozinet magazinban 2006 szeptemberében a középiskolákat megcélozva új rovatot indítottak: a „Zsánerben” műfajtörténeti és -elméleti írásokat tartalmaz, amelyeket könnyen fel lehet használni a középiskolákban bevezetett és a gimnáziumokban kötelező jelleggel oktatott mozgóképkultúra- és médiaismeret tárgy tanításában.

A rovat ötletével gyakorlatilag az összes magyarországi középiskolát megkeresték, több mint 1400 intézmény, köztük 554 iskola regisztrált is a programba, amelynek keretében a filmtanárok vállalták, hogy eljuttatják a diákokhoz a lapot, és anyagait használják az órákon. A felmérések szerint így összesen mintegy 54–56 000 diákhoz jut el közvetlenül vagy közvetve a Mozinet.

Zsánerben

A diákok érdeklődését a témakörhöz kapcsolódó játékos vetélkedővel fokozták, amelyet az előző két tanévben megszerveztek.

A rovat 2008 szeptemberében, új koncepcióval folytatódott: az eddigi elemzésekre alapozva kortárs rendezők életműveit, filmjeit mutatták be, a szerzőiség és a műfajiság szempontjai alapján. Az idei tanévben is több tucat csapat ért el minden hónapban kiemelkedő eredményt, kiélezett verseny alakult ki a versenyzők között. Az elmúlt évek hagyományát folytatva, a legjobban szereplő öt csapat számára idén is döntőt szerveznek az Uránia Nemzeti Filmszínházzal közösen.

A döntő zsűrielnöke Báron György (filmkritikus, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára), tagjai Bakos Edit (az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója), Durst György (producer), Hartai László (a mozgóképkultúra- és médiaismeret tantárgy elindítója, a hivatalos tankönyv szerzője) és Varró Attila (filmkritikus, az ELTE filmszakának tanára).

A vetélkedő május 29-én, pénteken 15 órakor kezdődik, az eredményhirdetés 18 óra körül lesz – az esemény nyitott, minden érdeklődőt, szurkolót szívesen látnak.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat