Kaurismäki muzsikája


2008. március 1-jén 19:30 óratól a Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremében fellép a Kaurismäki fivérek filmjei által nemzetközileg is ismerté vált Anssi Tikanmäki.

Az 1955-ben született Anssi Tikanmäki zenei stílusára egyaránt jellemzőek a rockos, folkos és dzsesszes vonások. Elvégezte Helsinkiben a Sibelius Akadémiát. Ő vezette finnországi Ikaros együttest, melynek az akadémia szimfonikus zenekarával közös felvétele, a népzenei ihletettségű Landscape 1981-ben lemezen is megjelent.

Anssi megismerkedett a független filmesként alkotó testvérpárral, Mika és Aki Kaurismäkival, és közös vállalkozásokba kezdtek. Napjainkig Anssi kilenc Kaurismaki-filmhez írt zenét, melyek közül Aki Kaurismaki 1999-es némafilmje, a Juha aratta a legnagyobb sikert.

A koncerten Sami Kuoppamäki (ütőhangszerek), Juuso Nordlund (basszusgitár), Eemil Tikanmäki (gitár, hegedű), Masa Orpana (szaxofon), Eljas Tikanmäki (billentyűs hangszerek) és Anssi Tikanmäki (billentyűs hangszerek) fog játszani.

A koncert előtt, 16:00 órától a Művészetek Palotája Előadótermében – a nagyközönség számára is nyitott – szakmai kerekasztal-beszélgetésen részt vesz Aki Kaurismäki filmrendező. A beszélgetést Bakács Tibor Settenkedő vezeti.


Kapcsolódó