A Bolti tolvajok lett a legjobb idegen nyelvű film Palm Springsben


A január 3. és 14. között megszervezett 30. Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál szombaton jelentette be díjazottjait. A legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat a japán Bolti tolvajok (Manbiki kazoku) vitte el.

A filmfesztivál 78 ország 226 filmjét mutatta be, ezek között 43-at a 87 legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára nevezett film közül, így Nemes Jeles László Napszálltáját és Radu Jude Bánom is én, ha elítél az utókor (Îmi este indiferent daca în istorie vom intra ca barbari) című filmjét is. Az Oscarra nevezett filmek válogatását a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) három kategóriában díjazta. A legjobb filmnek a Bolti tolvajokat (Manbiki kazoku, r. Koreeda Hirokazu) ítélték, a legjobb színésznek járó elismerést Marcello Fonte kapta a Dogman - Kutyák királya (Dogman, r. Matteo Garrone) című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb színésznő pedig Joanna Kulig lett (Hidegháború/Zimna wojna, r. Pawel Pawlikowski).

Zimna wojna

Az első vagy második filmjüknél tartó alkotók versenyében kiosztott New Voices/New Visions Díjat a francia-katari Sofia érdemelte ki (r. Meryem Benm’Barek), különdíjat kapott a török Saf (r. Ali Vatansever).

Az első- vagy másodfilmes dokumentumfilmes rendezőknek szóló John Schlesinger Díjat az amerikai Ghost Fleet (r. Shannon Service és Jeffrey Waldron) nyerte, különdíjat kapott Dava Whisenant Bathtubs Over Broadway című dokumentumfilmje.

A legjobb iberoamerikai film CV Cine Díját a spanyol Arantxa Echevarria Carmen & Lola című filmje nyerte, a kategória különdíjasa a mexikói-amerikai The Chambermaid (La camerista, r. Lila Avilés).

Először adták át a Ricky Jay színészről és bűvészről elnevezett, a filmnyelv és történetmesélés úttörőinek, a mozi varázsát fenntartó filmrendezőknek szóló díjat, amelyet idén a kínai Dead Pigs kapott meg (r. Cathy Yan).

Az embereket egymáshoz közelebb hozó filmek díját, a GoE Bridging the Borders Díjat a svájci Eldorado (r. Markus Imhoof) érdemelte ki, az ifjúsági zsűri pedig a norvég, német, svéd koprodukcióban készült What Will People Say (Hva vil folk si, r. Iram Haq) című alkotást találta a legjobbnak.

(Variety)Kapcsolódó