/ /

A némafilmes hírek

Tarolt a Szerelem a César-gálán

Tarolt a Szerelem a francia Oscar-díjnak számító César-díj kiosztóján: az osztrák Michael Haneke francia nyelvű filmjét mind az öt fő kategóriában – köztük a legjobb francia filmjében – díjazta péntek este a francia filmakadémia.

// európa

A némafilmes kapta a legjobb filmnek járó Oscart

A Michel Hazanavicius rendezésében készült francia–belga produkció nyerte el a 84. Oscar-gála fődíját. A némafilmes összesen 5, Martin Scorsese Hugója 4, A Vaslady pedig 2 szobrocskát gyűjtött össze. Az átadóünnepség tegnap este zajlott a Los Angeles-i Hollywood & Highland Centerben (az egykori Kodak Theatre-ben).

// hollywood

Figyelmeztetéssel vetítik Bukarestben A némafilmest

Michel Hazanavicius 10 Oscar-jelöléssel értékelt filmje, A némafilmes február 24-én kezdi mozikörútját Romániában. A bemutatónak otthont adó bukaresti plázamoziban felirat figyelmezteti a nézőket: „Kedves ügyfeleink, tudatjuk önökkel azt a tényt, hogy A némafilmes NÉMA és FEKETE-FEHÉR film!!! Köszönjük!”

// kárpát-medence

A némafilmes volt a BAFTA-gála legnagyobb nyertese

7 díjat, köztük a legjobb filmnek, rendezőnek és a legjobb színésznek járót nyerte el A némafilmes a Brit Film- és Televízióakadémia vasárnapi, 65. díjátadó ünnepségén a londoni királyi operaházban.

// európa

A Hugót és A némafilmest jelölték a legtöbb Oscarra

Az amerikai filmakadémia közzétette ma délután a 84. Oscar-jelöltek listáját. Kilenc filmet kapott jelölést, köztük A némafilmes, A leleményes Hugo és Az élet fája, a színészek közül pedig George Clooney-t, Meryl Streepet, Brad Pittet és Michelle Williamsot emelték ki az akadémia szavazói.

// hollywood

A londoni kritikusok is díjazták A némafilmest

Bár a liverpooli nézők felháborodtak a szinte néma és fekete-fehér film miatt, a londoni filmkritikusok díjátadóján (London Film Critics' Circle Awards) Michel Hazanavicius A némafilmes című alkotása a legjobb filmnek, rendezőnek és Jean Dujardinnek köszönhetően a legjobb színészi alakításnak járó díjat is besöpörte.

// kárpát-medence