Az ördögűző és a Szombat esti láz is amerikai filmes örökség lett Az ördögűző és a Szombat esti láz is amerikai filmes örökség lett

Az ördögűző és a Szombat esti láz is amerikai filmes örökség lett

Újabb 25 filmmel, köztük Az ördögűző, az Airplane és a Szombat esti láz című mozikkal, illetve John Huston sokáig betiltott dokumentumfilmjével és egy, a hőskornak számító 1900-as évek elejéről származó művel bővült az amerikai filmes örökség listája, amelyet a washingtoni Kongresszusi Könyvtár kezel. (MTI)

A kedden nyilvánosságra hozott új lista vegyes képet mutat, szerepel rajta a Csillagok háborújának epizódja, A birodalom visszavág is, csakúgy mint Az elnök emberei, amelyben Robert Redford és Dustin Hoffman alakította a Watergate-botrányt felgöngyölítő Bob Woodward és Carl Bernstein újságírókat.

A kiválasztottak között szerepel horrorfilm is, Az ördögűző, amely 1973 óta a műfaj klasszikusává vált. Beválogatták a Denzel Washington főszereplésével készült Malcolm X című, 1992-ben készült munkát is. Az örökség része lett A rózsaszín párduc eredeti, 1964-es változata, csakúgy mint John Huston 1946-ban forgatott, de az Egyesült Államokban 35 évig tiltólistán szereplő dokumentumfilmje, a Let There Be Light. A most kiválogatott filmek közül a legrégebbi 1906-ból származik, címe pedig A Trip Down Market Street.

Alan J. Pakula: All the President's Men

A Kongresszusi Könyvtár évente 25 filmet választ ki, amelyek kulturális, történelmi vagy esztétikai szempontok alapján méltók arra, hogy bekerüljenek a nemzeti filmregiszterbe, valamint arra, hogy megóvják őket az amerikai kultúrára gyakorolt hatásuk miatt.

A filmbarátok idén 2112 alkotást jelöltek, ebből szakemberek választották ki a 25 munkát. Ezzel immár 550 film kapott örökségi elismerést.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat