/ /

Andy vajna hírek

Andrew G. Vajna: az átmeneti időszak véget ért a filmiparban

Andrew G. Vajna szerint átláthatóbbá és hatékonyabbá vált a magyar filmek finanszírozása az elmúlt évben. Az első pályázat megjelenése után már csaknem százan regisztráltak a Magyar Nemzeti Filmalapnál, ahová már két pályázat is érkezett – mondta a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos az MTI-nek.

// kárpát-medence

Új filmes képzés az ELTE BTK-n – Andy Vajna bábáskodásával

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán működő mozgóképes, filmes képzések új fejezetét nyitja meg az az együttműködési megállapodás, melyet augusztus 29-én a Kar nevében Dr. Dezső Tamás dékán és Dr. Brenner Koloman dékánhelyettes, valamint a CinePartners Entertainment Inc. elnöke és tulajdonosa, Hódi Jenő írta alá.

// kárpát-medence

Fellélegezhetnek a magyar filmproducerek

Eredményes volt Andrew G. Vajna filmszakmai kormánybiztos tárgyalássorozata a Magyar Mozgókép Közalapítvány banki kötelezettségállományának megvásárlásával kapcsolatban, három pénzintézettel is megállapodás született.

// kárpát-medence

Andrew Vajna türelmet kér a magyar filmszakmától

Türelmet, támogatást és időt kért Andrew Vajna kormánybiztos a magyar filmszakmától Berlinben, a magyar kulturális intézetben zajló Cinema Total elnevezésű rendezvénysorozaton vasárnap. A szakember azért is jött Berlinbe, hogy megnyugtassa a nemzetközi filmszakmát és a koprodukciós partnereket – válaszolta az MTI kérdésére.

// európa

Magyar filmesek tiltakoznak a filmszakma rendszerének megváltoztatása ellen

Nyilatkozatban tiltakozott kilenc neves magyar filmrendező a magyar filmszakma rendszerének megváltoztatása ellen; az MTI-hez hétfőn eljuttatott dokumentum aláírói szerint „egyszemélyes irányítási rendszert" alakítanak ki, ami veszélyezteti a magyar film sokszínűségét. A „magyar film barátaihoz" címzett nyilatkozatot Enyedi Ildikó, Fliegauf Benedek, Hajdu Szabolcs, Jancsó Miklós, Kocsis Ágnes, Mészáros Márta, Mundruczó Kornél, Pálfi György és Tarr Béla írta alá, a támogatók között további 42 külföldi filmes neve szerepel, köztük Michael Haneke osztrák, Aki Kaurismäki finn, Gus Van Sant amerikai, Andrzej Wajda lengyel rendező, valamint Hanna Schygulla német és Tilda Swinton brit színésznő. (MTI)

// kárpát-medence