/ /

Animáció hírek

Több magyar és egy román animáció versenyez Annecy-ban

A június 11. és 16. között megszervezett Annecy Nemzetközi Filmfesztivál közzétette rövidfilmes versenyválogatását. A szervezők közleménye szerint a világ egyik legfontosabb animációs szemléjére idén 93 országból összesen 3053 nevezés érkezett.

// európa

Indiában díjazták Rófusz Ferenc sorozatát

A 2017 végén megrendezett kalkuttai Nemzetközi Vad- és Környezetvédelmi Fesztivál animációs versenyében a legjobb animációs film díját nyerte a Hoppi mesék Mindenki karácsonyfája című epizódja. A 13 részes rajzfilmsorozat rendezője Rófusz Ferenc Oscar-díjas animációs rendező.

// kárpát-medence

MAGYAR ANIMÁCIÓ 100 – centenáriumi kiállítás a Pesti Vigadóban

A magyar animációsfilm-készítés 100 éves centenáriuma alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Pesti Vigadó közreműködésével február 10-én szakmai konferenciát és sajtótájékoztatót tart. Ezt követően Jankovics Marcell, az akadémia alelnöke, Fülöp József, a MOME rektora és Orosz Anna Ida kurátor megnyitja a MAGYAR ANIMÁCIÓ 100 című, március 1-jéig látogatható filmtörténeti kiállítást a Vigadó Makovecz termében.

// kárpát-medence

Hayao Miyazaki visszavonul

Az Oscar-díjas japán animációsfilm-rendező megerősítette a nyári híreszteléseket: Miyazaki az L. A. Timesnak adott rövid interjúban elmondta, hogy nem tervez több egészestés filmet készíteni, viszont éppen egy mangán dolgozik.

// nagyvilág