/ /

Animáció hírek

MAGYAR ANIMÁCIÓ 100 – centenáriumi kiállítás a Pesti Vigadóban

A magyar animációsfilm-készítés 100 éves centenáriuma alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Pesti Vigadó közreműködésével február 10-én szakmai konferenciát és sajtótájékoztatót tart. Ezt követően Jankovics Marcell, az akadémia alelnöke, Fülöp József, a MOME rektora és Orosz Anna Ida kurátor megnyitja a MAGYAR ANIMÁCIÓ 100 című, március 1-jéig látogatható filmtörténeti kiállítást a Vigadó Makovecz termében.

// kárpát-medence

Hayao Miyazaki visszavonul

Az Oscar-díjas japán animációsfilm-rendező megerősítette a nyári híreszteléseket: Miyazaki az L. A. Timesnak adott rövid interjúban elmondta, hogy nem tervez több egészestés filmet készíteni, viszont éppen egy mangán dolgozik.

// nagyvilág

Kecskeméti siker Teheránban

A Kecskemétfilm stúdióban készült A négyszögletű kerek erdő-sorozat Vacskamati virága című epizódját díjazta a Teheráni Nemzetközi Animációs Filmfesztivál.

// kárpát-medence

Ingyen mozizás a gyereknapon

Május 27-én, vasárnap Budapesten 8 helyszínen, Magyarország-szerte pedig másik 28 városban (többek között Debrecen, Győr, Kaposvár, Miskolc, Szeged, Szombathely és Zalaegerszeg) és 42 helyszínen rendezik meg másodszor az Aegon-Kedd Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnepet.

// kárpát-medence

Macskássy Gyula-emléknap Budapesten

Macskássy Gyula születésének 100. évfordulója alkalmából vetítéssel és beszélgetéssel egybekötött emléknapot szentel a magyar animációs film klasszikusának az Örökmozgó Filmmúzeum február 25-én, a hónap utolsó szombatján. A szervező a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet.

// kárpát-medence