/ /

Animációs film hírek

Meghalt Nepp József

Életének 84. évében elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező, A Mézga család és a Kérem a következőt! című tévésorozatok alkotója, a Hófehér és a Macskafogó forgatókönyvírója.

// kárpát-medence

1928-as Disney-filmet találtak Londonban

Elveszettnek hitt Disney-filmre bukkantak a Brit Filmintézet (BFI) londoni archívumában: a Sleigh Bells 1928-ban készült, főszereplője Oswald, a szerencsés nyuszi, Mickey egér „prototípusa”.

// európa

Versenygyőztes animációs rövidfilmek a Daazón

Június végén kezdődik Európa egyik legsokszínűbb animációs rövidfilmes fesztiválja, a szlovákiai Fest Anča. A június 24. és 28. között megrendezett fesztiválra várva új csatorna indult a Daazo.com rövidfilmmegosztó oldalon. A Fest Anča Shorts csatorna gyűjteményében a fesztivál előző éveiben bemutatott legjobb filmeket lehet megnézni – ígérik közleményükben a szervezők.

// kárpát-medence

MAGYAR ANIMÁCIÓ 100 – centenáriumi kiállítás a Pesti Vigadóban

A magyar animációsfilm-készítés 100 éves centenáriuma alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Pesti Vigadó közreműködésével február 10-én szakmai konferenciát és sajtótájékoztatót tart. Ezt követően Jankovics Marcell, az akadémia alelnöke, Fülöp József, a MOME rektora és Orosz Anna Ida kurátor megnyitja a MAGYAR ANIMÁCIÓ 100 című, március 1-jéig látogatható filmtörténeti kiállítást a Vigadó Makovecz termében.

// kárpát-medence