/ /

Április 1-je hírek

Új, mindeddig ismeretlen Hitchcock-cameókra bukkantak

Amerikai filmekhez forgatott, de a végső verzióba végül be nem vágott filmdarabkákon fedezte fel a mester jellegzetes, pocakos alakját két filmtörténész, aki különböző filmklasszikusok DVD- és BluRay-kiadásaihoz keresett bónuszanyagokat a stúdiók vágószobáiból, nyersanyagraktárából.

// hollywood

Ritka Janovics-rajzfilm került elő

P. M. korondi lakos ásója fémes hangot adott ki március 21-én, amint az egyre vékonyabb földrétegbe (igen, mert a külföldiek veszik meg a drága székely földet!) szúrták. A fémes hangot egy dobostorta alakú doboz adta ki, amiben igen ritka filmtekercseket találtak. További keresgélés után még egy ilyen doboz került elő. Szerencsére a helyi lelkész megrögzött történelem- és filmrajongó egyben, így felismerte a tekercsek fontosságát és azonnal Kolozsvárra szállíttatta őket.

// kárpát-medence

Analogizálják a romániai mozikat

A közeljövőben az összes romániai mozit analogizálni fogják: a meghaladott és poros DCP-vetítőket még egyes helyeken megtartják ugyan biztonságból, de az év végéig az összes filmszínház el lesz látva a legmodernebb, 35 milliméteres technológiával, ami végre filmkópiáról való vetítési lehetőséget jelent majd az elmaradott hazai moziknak.

// kárpát-medence

Végre DiCapriónak is van Oscarja

Az amerikai filmcsillag úgy döntött, 40. születésnapja alkalmából megérdemel valami igazán különlegeset. A gengszter szerepébe úgyis belerázódott A Wall Street farkasának köszönhetően, úgyhogy a hétvégén szerzett magának egy Oscar-szobrocskát – adta hírül a Variety.

// hollywood