/ /

Cannes2011 hírek

Bosnyák rendezők Kusturica kitiltását kérik Cannes-ból

Nyílt levélben kérte vasárnap két bosnyák rendező, hogy Lars von Trier után Emir Kusturicát is tiltsák ki a 64. Cannes-i filmfesztiválról. A világhírű szerb filmrendező a második legjelentősebb, az Un Certain Regard (egy bizonyos nézőpont vagy egyfajta szemszög) elnevezésű szekciójának idei zsűrielnöke. (prae)

// európa

Kitiltották Cannes-ból Lars von Triert

Hitlerrel kapcsolatos megjegyzései miatt kitiltották Lars von Trier dán filmrendezőt a Cannes-i Filmfesztiválról csütörtökön, a művész elfogadta a szervezők döntését. (MTI)

// európa

Lars Von Trier Hitlerről és Izraelről

Megrökönyödést váltott ki szerdán Cannes-ban Lars Von Trier dán rendező, amikor kifejezte Hitler iránti szimpátiáját, és úgy vélte, „Izraeltől tényleg a falra lehet mászni". (MTI)

// európa

A kritikusokat lenyűgözte Woody Allen legújabb filmje

A francia és a külföldi kritikusokat egyaránt lenyűgözte Woody Allen legújabb filmje, amelyet szerda este mutattak be a 64. Cannes-i Filmfesztiválon. A Midnight in Paris (Éjfél Párizsban) című keserédes komédia az amerikai rendező első játékfilmje, amelyet teljes egészében a francia fővárosban forgatott. A filmnek azonban – mint ahogy azt a Libération című napilap megjegyezi – nem Párizs földrajzi és társadalmi valósága a témája, hanem a Fények városához kapcsolódó álmok és illúziók világa. (MTI)

// európa

Magyarok a Cannes-i Filmfesztiválon

Till Attila rövidfilmjével, Pusztai Ferenc koprodukciójával, Kenyeres Bálint és Nemes Jeles László első játékfilm-tervével vesz részt a szerdán kezdődő Cannes-i Filmfesztiválon. Vezér Éva a legjobb elsőfilmet illető Arany Kamera díjról döntő zsűri tagja.

// európa

Magyar zsűritag Cannes-ban

Vezér Évát, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatóját meghívták a cannes-i filmfesztivál Caméra d’Or zsűrijébe. A héttagú zsűri a Cannes-ban bemutatkozó legjobb első játékfilm Arany Kamera díjáról dönt.

// európa

A cannes-i filmfesztivál köszönti Bollywoodot

Az indiai filmeket köszöntik a cannes-i filmfesztiválon, amelyen versenyen kívül mutatják be a világ legnagyobb filmiparának tekintett Bollywood legjobb alkotásaiból összevágott filmet – közölték a fesztivál szervezői pénteken. (MTI)

// európa

Till Attila rövidfilmje Cannes-ban

Till Attila Csicska című rövidfilmje és a magyar részvétellel készült The Other Side of Sleep (Az álom másik oldala) című koprodukció is meghívást kapott a 64. Cannes-i Filmfesztivál Quinzaine des réalisateurs (Rendezők Kéthete) elnevezésű programjába – jelentették be kedden a szervezők Párizsban. A Magyar Filmunió közleménye szerint Till Attila húsz perces kisfilmjének a rendező által jegyzett forgatókönyve megírását újságcikkek, híradások és hasonló helyzetet átélt emberek visszaemlékezései inspirálták. (MTI)

// európa