/ /

Cannes2015 hírek

Zányi Tamás kapta a Vulcain-díjat Cannes-ban

Bár a szaksajtó főképp Nemes Jeles László nevétől és a Saul fia címtől zeng, a film összesen négy díjat hozott haza Cannes-ból: a zsűri nagydíja, a nemzetközi kritikusszövetség díja és a François Chalais-díj mellett a film hangmérnökét, Zányi Tamást is díjazták: övé lett idén a technikai megvalósításért járó Vulcain-díj.

// nagyvilág

Jacques Audiard-é az Arany Pálma

Jacques Audiard francia rendezőnek a párizsi külváros erőszakos világával szembesülő Srí Lanka-i tamil menekültekről szóló alkotása, a Dheepan kapta a legjobb filmnek járó Arany Pálmát a 68. cannes-i filmfesztiválon ma este.

// nagyvilág

A Saul fia kapta a zsűri Nagydíját

Nemes Jeles László filmje, a Saul fia kapta a második legjelentősebb díjat, a zsűri Nagydíját a 68. cannes-i filmfesztiválon vasárnap este a Joel és Ethan Coen vezette zsűritől.

// európa

Ma délelőtt dönt a cannes-i zsűri

A rendőrség által szigorúan védett, titkos helyen található, hollywoodi stílusú villában ül össze vasárnap délelőtt a 68. cannes-i filmfesztivál zsűrije, hogy döntsön a hét díjról, amelyet este osztanak ki a hivatalos versenyprogramban bemutatott 19 film között.

// nagyvilág

Megjelent a World of Shorts rövidfilmes magazin cannes-i száma

A Daazo rövidfilmes honlap gondozásában megjelenő World of Shorts magazin legújabb számában a cannes-i filmfesztiválra fókuszál. A filmfesztiválon nyomtatott formában is elérhető, különleges illusztrációkkal teli kiadvány a szemle rövidfilmes programjának bemutatásán kívül elsősorban a kisfilmtől az első nagyjátékfilmig vezető úttal foglalkozik, valamint átfogó fesztiválkörképet is kínál.

// kárpát-medence

Jancsó-film a Cannes Classicsban

Az 50 éve készült, nemrég felújított Szegénylegényeket vetítik a filmtörténeti klasszikusokat bemutató válogatás keretében a május 13-án kezdődő fesztiválon. Nem ez lesz az első Jancsó-film a riviérán: a Még kér a nép 1972-ben Cannes-ban elnyerte a legjobb rendező díját, majd 1979-ben életműdíjjal méltatta Jancsó munkásságát a Cannes-i Fesztivál.

// európa