/ /

Cineclassics hírek

Orson Welles-vetítés a Cinefesten

Kevesen tudják, hogy Orson Welles élet- és alkotótársa az 1960-as évek közepétől haláláig a magyar-horvát származású Oja Kodar volt, azaz Pálinkás Olga, akit a filmtörténet egyik legnagyobb rendezője 1961-ben Zágrábban, A per forgatásán ismert meg. Vetítés szombaton a CineClassics sorozatban.

// kárpát-medence

Öt éves a CineClassics

Magyar klasszikusok, filmes mesterkurzusok, portréfilm- és könyvbemutató – idén ötödször szervezi meg filmtörténeti programsorozatát a miskolci CineFest.

// kárpát-medence

CineClassics: Nagyszabású Kieślowski-kiállítás

Nagyszabású és átfogó kiállítás nyílik a Jameson CineFesten Krzysztof Kieślowskiról szeptember 18-án. A Jelek és emlékek, a łódzi Lengyel Filmmúzeum, a budapesti Lengyel Intézet és a CineClassics közös programja a rendező életét, karrierjét, filmjeit mutatja be. A kiállítást Krzysztof Wierzbicki, Kieślowski egykori asszisztense, a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál zsűritagja nyitja meg. A fesztiválon látható lesz Wierzbicki legendás Megvagyok (I Am So So) című 1996-os Kieślowski-portréja is.

// európa

Cineclassics: programok Szabó István védnökségével

A CineFest filmtörténeti sorozata, a CineClassics, melynek védnöke az Oscar-díjas Szabó István, konferenciákkal, kiállításokkal és filmvetítésekkel várja az érdeklődőket. Csütörtökön és pénteken három ritkaságot mutatunk be Miskolcon, Korda Sándor és Kertész Mihály Bécsben készült némafilmjeit, Darvas Ferenc élő zongorakíséretével, a Miskolci Galéria Kondor termében.

// kárpát-medence

Itt a CineClassics: fókuszban az ismeretlen Korda

A miskolci CineFest évek óta foglalkozik filmtörténeti témákkal: a fiatal filmesek legjobb, új utakat mutató műveinek bemutatásával párhuzamosan fontosnak tartja a gazdag magyar filmes örökség népszerűsítését is. Számos olyan magyar származású és világhírű, de nálunk méltatlanul ismeretlen alkotó van, akik életműve még felfedezésre vár.

// európa