/ /

Életműdíj hírek

Életmű-Oscarokat osztottak a hétvégén Hollywoodban

Agnes Varda francia filmrendező, Donald Sutherland színész, Charles Burnett forgatókönyvíró-rendező és Owen Roizman operatőr Oscar-díjat kapott életművéért a szombat este Hollywoodban megrendezett Kormányzók bálján, amelyen tiszteletbeli Oscarral jutalmazta az amerikai filmakadémia Alejandro González Inárritu bevándorlókról szóló virtuálisvalóság-filmjét is.

// hollywood

FIPRESCI-életműdíjat kapott Tarr Béla

A FIPRESCI 90 nevű különdíjjal méltatta Tarr Béla filmrendező munkásságát a nemzetközi kritikusszövetség. A díjazott a hétvégén, Szófiában vette át a kitüntetést a szövetség főtitkárától, Klaus Edertől.

// nagyvilág

Posztumusz életműdíj a Comedy Clujon

Peter O'Toole emlékének szánja idei életműdíját a Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztivál. A díjat  Kate O’Toole, Peter O'Toole lánya veszi majd át. A színésznő részt vesz a zsűri munkájában is.

// kárpát-medence

Marin Moraru színművész kapja a TIFF életműdíját

Bukarestben született, hat évtizedes pályafutás áll mögötte, színpadi és filmszínészként egyaránt ismeri és kedveli a román közönség. A díjat szombaton, június 6-án, a 14. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál zárógáláján adják át.

// kárpát-medence

Agnès Vardát tünteti ki idén életműdíjával az EFA

„A világ fillművészetének sajátos és elhivatott módon való gazdagításáért” az Európai Filmakadémia életműdíjjal tünteti ki Agnès Varda francia forgatókönyvíró-rendezőt. A díjat a 27. kiadásához érkezett gálaesten, december 13-án, Rigában veheti át.

// európa

Életműdíjat kap Zsigmond Vilmos a CineFesten

A szárnyas fejvadász, a Sugarlandi hajtóvadászat és a Harmadik típusú találkozások világhírű operatőre kapja a 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját. Az elismerést szombaton a díjátadó ünnepség keretében adják át az alkotónak.

// kárpát-medence

Giancarlo Giannini lesz Locarno életműdíjasa

Életműdíjjal tünteti ki több mint öt évtizedet felölelő színészi pályafutásáért Giancarlo Gainnini olasz színészt a locarnói filmfesztivál augusztusban – számolt be róla tegnap a Variety.

// nagyvilág

Krzysztof Zanussi kapja az idei TIFF életműdíját

Életműdíjat kap a 13. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál zárógáláján a világhírű lengyel rendező, forgatókönyvíró és producer, akinek egy filmjét kiemelt fontosságú eseményként tűzi műsorára ez alkalomból a kolozsvári fesztivál. A rendező mesterkurzust is tart a TIFF-en.

// kárpát-medence