Elhunyt William Goldman Oscar-díjas forgatókönyvíró


Elhunyt 87 évesen William Goldman, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök (Butch Cassidy and the Sundance Kid) Oscar-díjas forgatókönyvírója - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Az író manhattani lakásában halt meg pénteken. Lánya, Jenny Goldman elmondta, hogy apja, aki vastagbélrákban szenvedett, tüdőgyulladás okozta komplikációk miatt hunyt el.

Goldman a Paul Newmannel és Robert Redforddal forgatott, klasszikussá vált western mellett Az elnök emberei (All the President's Men) című film forgatókönyvéért is elnyerte az amerikai filmakadémia díját.

Saját regényeiből ő írta a Maraton életre-halálra (Marathon Man, 1976), A mágus (The Illusionist, 1978) és A herceg menyasszonya (The Princess Bride, 1987) című filmek forgatókönyvét is. Legismertebb munkái közé tartozik még A stepfordi feleségek (The Stepford Wives, 1975), A híd túl messze van (A Bridge Too Far, 1977), a Chaplin (1992), a Maverick (1994) vagy az Államérdek (Absolute Power, 1997) is.

Butch Cassidy és a Sundance kölyök

„Csak arról tudsz írni, ami számít neked. Ha mondjuk nem szereted a különleges effektusokat, ne próbálkozz ilyesmivel, mert bukás lesz” - vallotta.

Goldman több nem fikciós könyvet is írt. 1982-ben megjelent Adventures in the Screen Trade című memoárjában szereplő híres mondása, amely szerint „senki sem tud semmit” a filmbizniszről, szállóigévé vált a filmiparban. 1990-ben kiadott, Hype and Glory című kritikus hangú könyvében a cannes-i filmfesztivál zsűrijében és a Miss America szépségverseny zsűrijében szerzett tapasztalatait osztotta meg. 2000-ben publikált, Mit is hazudtam? című kötetében pedig a showbiznisz őszinte kritikáját fogalmazta meg.

Goldman elismert szkriptdoktor is volt, akit számos alakalommal kértek fel forgatókönyvek megmentésére. Pályafutását a Nobody Knows Anything (Except William Goldman) című dokumentumfilm örökítette meg.

(MTI)Kapcsolódó