Elkezdődött a 14. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Elkezdődött a 14. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

Elkezdődött a 14. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

Elkezdődött a 14. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál a budapesti Puskin moziban. A vasárnapig tartó rendezvény versenyprogramjába 64 rövidfilm került.

A tizennegyedik alkalommal megrendezett szemle fiatal alkotóknak nyújt lehetőséget a bemutatkozásra. Szeptember 2-ig a legfrissebb hazai és nemzetközi fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmeket vetítik.

A fesztivál programjába az Oscar-díjas Deák Kristóf legújabb filmje is bekerült. A legjobb játék című film gép és ember kapcsolatát feszegeti.

A legjobb játék

Deák Kristóf rendező elmondta: az egyik leglényegesebb folyamat, amely újra és újra előkerül a történelem folyamán, az oszd meg és uralkodj elve. A végén mindig kiderül, hogy amikor az emberek rájönnek, hogy együtt éri őket igazságtalanság, és összeállnak, akkor tudnak tenni ellene - mondta, hozzátéve, hogy ez a téma - különböző formákban - fontos számára.

Az öt tagú zsűri döntése szerint 64 rövidfilm került a versenyprogramba, köztük van Kovács István nemrég Diák-Oscar-díjra jelölt Ostrom című alkotása is.

Ostrom

Kovács István rendező arról beszélt, hogy a kisfilm nem olyan műfaj, amely gyakran megjelenik a mozikban, úgyhogy gyakorlatilag csak a fesztiválok alkalmával lehet látni. Akár a BuSho, akár más kisfilmes fesztiválok nagyon fontos megjelenési platformok - mondta.

A nemzetközi szemlét 2004 óta szervezik meg és mára csaknem 80 ország képviselteti magát. A cél Kelet-Közép-Európa alkotóinak felzárkóztatása, valamint a kulturális identitás erősítése.

A központi helyszín, azaz a Puskin Mozi mellett az esti ismétlő vetítések az Art+ Cinemában, a kísérőprogramok az Olasz Kultúrintézetben, a vidéki vetítések pedig a soproni Búgócsigában lesznek. A nemzetközi versenyprogram mellett kísérőprogramok, panoráma szekciók, fesztivál bemutatók és koncertek szerepelnek a programban.

A kísérőprogramok között több évfordulóról is megemlékeznek, például idén Izrael állam 70. megalapításának évfordulója alkalmából a BuSho fesztiválra érkezett legjobb izraeli alkotásokból válogattak, de Észtország centenáriumára is érkezett egy válogatás. Ezek mellett megtekinthetnek az érdeklődők olasz, portugál valamint török és örmény rövidfilm válogatásokat is. A program itt érhető el.

(MTI)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat