/ /

Európai hírek

Bécsben nyert a Tiszta szívvel

A Tiszta szívvel elnyerte a legjobb filmnek járó díjat a bécsi Let’s CEE Filmfesztiválon, ahol Tarr Bélát életműdíjjal tüntették ki.

// európa

Eurimages-támogatást nyert Nemes Jeles László

Támogatja az Eurimages Nemes Jeles László következő, Sunset című magyar-francia koprodukcióban készülő játékfilmjét. Támogatást ítéltek meg többek közt Pawel Pawlikowskinak, Alice Rohrwachernek, Christian Petzoldnak és Terry Gilliamnek is – sokadszorra fut neki 1998 óta dédelgetett, The Man Who Killed Don Quixote című projektjének.

// európa

Juraj Jakubisko újra forgat

A szlovák rendező február 18-a óta Késmárkon forgat, és a digitális technológia segítségével „fel fogja támasztani” Giulietta Masinát, aki az eredeti filmben Holle anyót alakította.

// európa

A magyar versenyfilm tarolt a Berlinalén

Enyedi Ildikó filmje elnyerte az Arany Medvét, és a független zsűrik is díjazták. Legutóbb 42 évvel ezelőtt vitte el magyar film a Berlinale fődíját. A közönségszavazáson Török Ferenc 1945 című filmje harmadik díjat nyert.

// európa

Kilenc Goyát kapott a Szólít a szörny

A spanyol filmakadémia díját idén 29 kategóriában osztották ki. A legjobb európai film kategóriájának öt jelöltje között magyar is volt, ám a díjat végül nem kapta meg. 

// európa