/ /

Filmfesztivál hírek

Filmfesztivált alapítottak Nagyváradon

Február 1-jétől lehet majd nevezni az Oradea Filmfesztivál nemzetközi versenyébe. A rendezvényt október 15. és 18. között tartják a Cortina Digiplex moziban, a tervek szerint reggeltől estig, több teremben. Kísérőrendezvényként strandon fognak vetíteni és autósmozit szerveznek.

// kárpát-medence

Az összes filmfesztivál pályázatát visszadobta a Román Kulturális Intézet

A pályázat „adminisztratív fázisában” utasított vissza számos jelentős és sikeresként számon tartott kulturális projektet a Román Kulturális Intézet (Institutul Cultural Român / ICR). Az első szűrőn az összes filmfesztivál kiesett, az egyetlen támogatásra jogosult projekt célja pedig „az újhullámos filmek és korábban befutott rendezők munkáinak promótálása a bordeaux-i filmfesztiválon”.

// kárpát-medence

Magyar filmek Montrealban

Bergendy Péter A vizsga és Gyöngyössy Bence Utolsó rapszódia című filmjét is vetíti az augusztus 23-án kezdődő kanadai filmfesztivál. Az A kategóriás filmszemle elsőfilmes versenyében egy lengyel–magyar–német koprodukció is szerepel, a címe: Zdjecie (A fénykép).

// nagyvilág

Magyar filmek Palicson

Szombaton kezdődik a 19. Palicsi Filmfesztivál. A versenyprogramot Fliegauf Bence Csak a szél című filmje nyitja meg; a magyar filmnek szentelt különprogramban 6 játékfilmet ismerhet meg a vajdasági filmfesztivál közönsége.

// kárpát-medence

Kezdődik a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál

Mintegy 200 filmet láthatnak az érdeklődők a nyugat-csehországi Karlovy Varyban a pénteken kezdődő 46. nemzetközi filmfesztiválon, amelynek nemzetközi zsűrijét Szabó István magyar rendező vezeti.

// európa

Nemzetközi filmfesztivál indul Budapesten 2012-ben

Budapest International Film Festival (BIFF) néven új nemzetközi filmes seregszemle indul útjára 2012 szeptemberében Budapesten – vált ismertté a Screen Daily című folyóirat tudósítása alapján szerdán. A mustra fődíja az Arany Lánchíd lesz, a legjobb játékfilmnek járó alkotást 20 ezer euróval jutalmazzák – írta meg a szaklap. A filmfesztiválról a tervek szerint május 17-én tájékoztatja a nemzetközi sajtót Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár a cannes-i seregszemlén – erősítette meg az alakulófélben lévő BIFF részéről az MTI-nek Neményi Ádám, a Magyar Audiovizuális Producerek Szövetségének elnöke.

// kárpát-medence

Még ma estig lehet jelentkezni a Szegénység arcai filmfesztiválra

A Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány Szegénység arcai címmel filmfesztivált rendez a szegénységben élő emberek világáról készített filmes és videós alkotásokból. A Szegénység arcai filmfesztivál olyan alkotásokat kíván bemutatni, melyek újszerű megközelítésben látják és láttatják a szegénységben élő emberek világát.

// kárpát-medence