Filmfinanszírozási konferenciát tartottak Etyeken Filmfinanszírozási konferenciát tartottak Etyeken

Filmfinanszírozási konferenciát tartottak Etyeken

Idén augusztusig összesen 3 milliárd forint támogatásban részesült a magyar filmipar a vállalati struktúrán keresztül – hangzott el tegnap az etyeki Korda Stúdióban tartott első magyar filmfinanszírozási konferencián.

Korda Stúdió - logó

Az MTI beszámolója szerint bár a magyarországi cégek már évek óta élhetnek a filmfinanszírozás után járó adóoptimalizációs lehetőséggel, a 16 %-os hozamot biztosító eszköz még mindig egy kevésbé ismert megoldás a piacon. A támogatási struktúra célja, hogy a vállalati szektor inspirálásával jelentős exportcikké fejlessze a magyarországi filmgyártást, amelynek infrastrukturális háttere már most világszínvonalú, köszönhetően az olyan létesítményeknek, mint az etyeki Korda Stúdió – áll a közleményben.

Az egynapos konferencia célja az volt, hogy bemutassák a döntéshozási folyamatot, a konstrukció által nyújtott adóoptimalizációs előnyöket, valamint a filmipar szempontjából is betekintést engedjenek a finanszírozási folyamatba. A szakmai napon a két szervező cég, a Concorde FilmAlap és az Ernst and Young képviselői mellett több szakember, köztük Herendi Gábor producer-rendező és Howard Ellis producer is beszélt a filmgyártás filmszakmai és pénzügyi oldaláról.

A filmtörvény 2003-as elfogadása óta a magyarországi vállalatok 19,4 milliárd forinttal segítették új filmek létrejöttét. A tavaly szigorított konstrukció keretében a cégek fizetendő társasági adójuk 70 %-áig nyújthatnak filmtámogatást, ezt idén 16 %-os, 2010-től már 19 %-os hozammal írhatják le adóalapjukból – szerepel a közleményben.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat